Bakalie
Co to są bakalie?
Potocznie uważa się, że bakalie to grupa łącząca orzechy, migdały i suszone owoce. Nie do końca jest to poprawne. Do bakalii zalicza się bowiem tylko niektóre suszone owoce. Są to rodzynki, daktyle, figi, śliwki oraz morele. Dodatkowo w ramach tej grupy uwzględnia się jeszcze kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny. Mieszankę bakalii z łatwością można przygotować samodzielnie i dopasować jej składniki do własnych preferencji.
Przepisy z bakaliami
Bakalie doskonale nadają się jako dodatek do słodkiego śniadania. Sprawdzą się jako składnik owsianek, omletów czy twarożków. Wzbogacą ich smak oraz nadadzą naturalnej słodyczy. Aby całość nie była zbyt słodka, warto łączyć je ze świeżymi owocami o kwaśnym posmaku.
Bakalie można wykorzystać również do ciasta. Często dodawane są do sernika, makowca, piernika czy różnego rodzaju keksów. Aby podczas pieczenia bakalie nie wyciągały wilgoci z ciasta, warto je wcześniej namoczyć. Mogą służyć również do dekoracji wypieków – w szczególności wielkanocnych mazurków.