Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Glazurowany boczek z pak choi to pomysł na niebanalny obiad. Danie jest wyśmienite i wbrew pozorom niezwykle łatwe w przygotowaniu.

Składniki

40 dag boczku chudego w 2 grubych plastrach
100 ml sosu sojowego
50 ml wody
4 łyżki płynnego miodu
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka oleju (oleju sezamowego)
4 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
4 szt. pak choi

Opis wykonania

W misce wymieszaj: sos sojowy, wodę, miód, czosnek, posiekany imbir oraz olej. 

Boczek przełóż do worka próżniowego, zalej przygotowaną marynatą i dokładnie zamknij. Użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odessania powietrza. Odstaw na minimum 30 minut do marynowania.

Pak choi dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, przekrój na pół, skrop olejem lub oliwą.

Płytę grillową ustaw na kuchni indukcyjnej, rozgrzej. 

Ułóż plastry boczku, grilluj z każdej strony do zarumienienia ok. 5–7 minut. Obok ułóż pak choi, grilluj z obydwu stron do zarumienienia.

Marynatę przelej do małego rondelka. Na średniej mocy zredukuj ją o połowę objętości, a sos się samoistnie zagęści.

Boczek i pak choi ułóż na talerzu, polej powstałym sosem, posyp orzechami i szczypiorkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy