Bulion wegański z grzybami i tymiankiem
                                            8 porcji
240 min
Łatwe
Składniki
Bulion wegański z grzybami i tymiankiem według Mateusza Gesslera
Bulion wegański z grzybami i tymiankiem według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa dobrze umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz i przekrój na pół. Pora pokrój na 3 mniejsze części, zielone łodygi odłóż do umytych warzyw. Środkowe części pora oraz cebulę polej olejem i podpiecz w piekarniku przy 200 stopniach przez 20 minut do zarumienienia.
Do większego garnka przełóż surowe warzywa, opieczoną cebulę i pora, tymianek, grzyby, dodaj przyprawy, całość zalej zimną wodą, dodaj sos sojowy i sól. Gotuj przez 3 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania, sprawdź smak bulionu: jeśli będzie mało słony, dopraw go.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Gotowy bulion przecedź przez drobne sitko.
Sprawdź również: Popularne buliony japońskie do zup: ichibandashi i nibandaschi
Tipy i wskazówki
- Suszone grzyby (np. borowiki, podgrzybki lub shitake) warto namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin lub całą noc – dzięki temu bulion będzie bardziej esencjonalny, a grzyby oddadzą wywarowi pełnię smaku. Wodę z moczenia grzybów wykorzystaj do gotowania bulionu, bo zawiera cenne aromaty.
 - Warzywa warto opalić nad gazem lub podpiec w piekarniku przed wrzuceniem do garnka – bulion zyska piękną barwę i intensywniejszy aromat.
 - Gotuj bulion bardzo powoli, na możliwie najmniejszym ogniu. Ważne, by wywar jedynie „mrugał”, a nie intensywnie się gotował — wtedy będzie klarowny i bogatszy w smak. Po ugotowaniu przecedź bulion, a pozostałe warzywa możesz wykorzystać np. do wegańskiego pasztetu lub sałatki.
 
Wypróbuj również innych przepisów na buliony:
Najczęściej zadawane pytania
1. Czy bulion wegański można zamrozić?
Tak, bulion idealnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy przestudzić go, przelać do szczelnych pojemników lub woreczków na żywność i umieścić w zamrażarce. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką aromatyczną bazę do zup czy sosów, a smak nie straci na jakości nawet przez kilka tygodni.
2. Czy można użyć innych grzybów niż leśne lub shitake?
Oczywiście, do bulionu można dodać pieczarki, boczniaki lub inne dostępne grzyby. Mieszanka różnych gatunków wzbogaca smak i nadaje wywarowi bardziej wyrazisty, złożony aromat. Najlepiej łączyć choć jeden gatunek suszony z grzybami świeżymi dla głębszego umami.
3. Jak w prosty sposób wzmocnić smak bulionu bez dodatku mięsa?
Aby bulion był jeszcze bardziej esencjonalny, można dodać nie tylko grzyby, ale także suszone pomidory, płatki drożdżowe czy odrobinę sosu sojowego. Tego typu składniki wzbogacają smak i sprawiają, że bulion jest głęboki oraz sycący nawet w wersji roślinnej.
4. Jak uzyskać intensywny kolor i aromat bulionu bez dodawania sztucznych kostek?
Aby bulion był atrakcyjny wizualnie i aromatyczny, opal cebulę nad ogniem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Suszone grzyby, korzeń pietruszki czy dodatek sosu sojowego również wzmocnią efekt kolorystyczny i smakowy.
                            
Komentarze