Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dania jednogarnkowe

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dania jednogarnkowe to potrawy przygotowywane w jednym naczyniu, które zastępują cały obiad lub kolację. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i opiera się na jednym głównym składniku, którym może być konkrety rodzaj mięsa lub ryż, kasza, ziemniaki, warzywa. Potrawa przybiera formę gęstej potrawki, gulaszu, leczo lub zupy. Danie jest podawana samodzielnie i chętnie serwowana w postaci dania jednogarnkowego na imprezę.

Mięsne dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe z mięsem często przygotowywane są na boczku, mięsie mielonym, gulaszowym lub kiełbasie. Ich pokrewną formą są dania jednogarnkowe z kurczakiem, które są równie sycące. Oba rodzaje mięsa, urozmaicone dodatkami, nadają potrawie indywidualnego wyrazu smakowego. Dania z kurczakiem mogą składać się z połączenia kurczaka, szpinaku i pieczarek, kurczak może być zapiekany w ryżu, podsmażony na patelni z warzywami, np. papryką, kukurydzą, cukinią i pomidorami lub zatopiony w sosie pomidorowym. Dania z mięsem mogą składać się z ziemniaków, kiełbasy, kabaczka, papryki, marchewki, suszonych śliwek, a do smaku być uzupełnione przyprawami według własnego uznania.

Fit dania jednogarnkowe

Dla miłośników sportu, zdrowego stylu życia i osób bezmięsnych, fit dania jednogarnkowe oraz wegetariańskie dania jednogarnkowe to najlepszy sposób na utrzymanie zdrowego odżywiania przy intensywności życia i ćwiczeń. Zdrowy gulasz z soczewicą, risotto z cukinią, leczo na samych warzywach, potrawka z groszkiem, ziemniaki z ziołami i szpinakiem, kaszotto czy caponata to przykłady potraw, które po urozmaiceniu konkretnymi dodatkami nasycą, dodadzą energii, a jednocześnie są możliwe do przygotowania w krótkim czasie i dla większej liczby osób.

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? Dzięki funkcji FlexInduction w płytach indukcyjnych Bosch możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Oszczędność czasu i pieniędzy

Chyba żadna potrawa nie ma tylu zalet, co dania jednogarnkowe! Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, sycące i często niedrogie. Wystarczy jeden garnek, lub patelnia czy brytfanna, trochę czasu oraz chęci…i pyszne jedzenie jest na wyciągniecie ręki. I widelca. A jak niewiele zmywania po gotowaniu! W tym miejscu Akademii Smaku zebraliśmy pomysły na potrawy jednogarnkowe, które smakują, radują i niejednokrotnie zaskakują. Jest wiele opcji do wyboru – z mięsem, wegetariańskie, dietetyczne, a nawet na słodko. Nasze przepisy sprawdzą się w każdej kuchni i na każdym etapie zaawansowania kucharza. Przekonaj się, co znaczy: szybko, łatwo i smacznie!

Oszczędność czasu jest w kuchni niezwykle istotna. Danie jednogarnkowe wystarczy na kilka posiłków czy kilka dni. A gotuje się je naprawdę szybko. I można powiedzieć, że „robi się samo”. Ty tylko kroisz, dodajesz składniki i przyprawy, mieszasz i… czekasz. Warto!