Gorgonzola
Niebieski dojrzewający ser pleśniowy pochodzący z okolic Lombardii sprawi, że mdłe danie nabierze smaku i charakteru. Ser gorgonzola swoją nazwę zawdzięcza miastu, w którym produkowany jest od 879 roku....
Czytaj więcej
Niebieski dojrzewający ser pleśniowy pochodzący z okolic Lombardii sprawi, że mdłe danie nabierze smaku i charakteru. Ser gorgonzola swoją nazwę zawdzięcza miastu, w którym produkowany jest od 879 roku. Dania z gorgonzolą nie należą do najmniej kalorycznych, 100 g sera ma 358 kcal, ale jest tak intensywny w smaku i zapachu, że wystarczy odrobina, by nadać daniu charakteru.
Dania z gorgonzolą to nie tylko kuchnia włoska. Dodatek tego sera pleśniowego ożywi zupę-krem z brokułów, pikantną zupę z dyni czy zupę-krem z bobu. Jeśli nie wiesz, z czym komponuje się gorgonzola, wystarczy wyobrazić sobie łagodny i trochę nudny smak dania, które już znasz, ożywiony charakterystycznym smakiem sera pleśniowego. Sprawdzi się w daniach na ciepło: dodatek do mięs, makaronów, zup-krem, mięs i dań wegetariańskich, a także na zimno do kanapek czy sałatek. Klasyka z serem gorgonzola to kanapka z razowego chleba żytniego z rukolą, gruszką, serem gorgonzola i octem balsamicznym z dodatkiem orzechów włoskich lub świeżej figi. Te same składniki możesz zaserwować na ciepłej grzance lub w formie sałatki, zastępując rukolę chrupiącym miksem sałat. Makaron z gorgonzolą to danie samo w sobie, ale doskonale smakuje w towarzystwie sałat, grillowanego fileta z kurczaka lub kaczki sous vide, z dodatkiem zblanszowanego świeżego szpinaku i włoskich orzechów, z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami.