Imbir
Imbir to roślina należąca do bulwiastych, uprawiana w wilgotnych i wysokich temperaturach (19-28°C), m.in. w Indiach, Chinach, Tajwanie czy Nepalu. Korzeń imbiru to dodatek do potraw zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej w formie sypkiej przyprawy. Popularny szczególnie na Bliskim wschodzie, jednak ze względu na intensywny smak i wartości odżywcze coraz chętniej wykorzystywany również i u nas.
Imbir – właściwości
Warto wiedzieć, że imbir lekarski to roślina o zielonych liściach i żółtych kwiatach, jednak to bulwa ukryta po ziemią jest surowcem bogatym w wartości odżywcze i nadającym potrawom wyjątkowy smak. Imbir od lat wykorzystywany jest w celu uśmierzania bólu gardła, kaszlu i innych objawów przeziębienia. To także produkt pomagający w przypadku zgagi, mdłości czy wymiotów. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.
Imbir – przepisy
Imbir od najdawniejszych lat stosowany jest pod różnymi postaciami w kuchniach azjatyckich. Występuje np. jako jedna z przypraw wykorzystywanych w aromatycznej mieszance masala. Imbir to także podstawa pysznego azjatyckiego curry. Z kolei w wersji marynowanej imbir podawany jest jako dodatek do sushi, by oczyszczać kubki smakowe między kolejnymi smakami. Doskonale sprawdza się również w napojach na ciepło – grzańcach, herbatach czy tzw. złotym mleku.