


Soczewica jest jednym z produktów roślinnych bogatych, między innymi, w białko oraz żelazo, dlatego jest szczególnie polecana osobom na diecie bezmięsnej. Dodatkowo, to jedno z najbardziej lekkostrawnych warzyw strączkowych, a przy tym niezwykle sycące i pożywne. Zupa z soczewicy, w wersji bez mięsa, z dodatkiem warzyw, aromatycznych i rozgrzewających przypraw, według prostego przepisu to ciekawa propozycja na szybki i zdrowy obiad.
Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą. Bulion zagotuj i do gorącego płynu przełóż soczewicę. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę (ziemniaki w nieco większe kawałki). Obraną cebulę posiekaj razem z czosnkiem.
Na gorącą patelnię z tłuszczem przełóż cebulę i czosnek, całość przesmaż do zeszklenia. Na patelnię z cebulą przełóż pokrojone warzywa, dodaj kurkumę i imbir, następnie połącz wszystko ze sobą i smaż jeszcze przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Uważaj, aby zawartość się nie przypaliła.
Do garnka z bulionem i soczewicą przełóż podsmażone warzywa, przecier pomidorowy i majeranek. Gotuj wszystko przez kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż składniki będą miękkie.
Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.