Marchew
Marchew – właściwości popularnego korzenia
Surówka z marchewki to jedna z najczęściej wybieranych surówek do polskich obiadów, i bardzo dobrze. Marchewka to bardzo wartościowe warzywo korzeniowe – jest niskokaloryczna (ma tylko 27 kcal w 100 gramach), a do tego jest dobrym źródłem błonnika, witaminy A, beta-karotenu. Marchew i dania z niej (a więc i nawet ciasto marchewkowe!) mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. A do tego jej smak, wygląd, aromat – to wszystko przemawia za tym, by zarówno przetwory z marchewki, sok marchewkowy czy też surówka z marchewki – znalazły się w naszym codziennym (lub przynajmniej cotygodniowym) menu.
Co zrobić z marchwi?
Na przykład można przygotować z marchewką zupę – zupa jarzynowa bez niej nie mogłaby przecież powstać. Ale Akademia Smaku poleca także marchew jako dodatek do obiadu – tu maślana marchew z groszkiem albo mocno bogate w witaminy puree marchewkowe. Także wegetariańskie lub wegańskie pasztety nie mogłyby istnieć bez tego wartościowego warzywa, dodającego im lekkiej słodyczy i delikatnej konsystencji. A ryba po grecku bez marchwi? To niemożliwe – dlatego warto poznać klasyczny przepis na to tradycyjne danie. Zaś dla entuzjastów zdrowszych wariacji na temat słonych przekąsek – Akademia Smaku gorąco poleca aromatyczne, niskokaloryczne, domowe chipsy z marchewki. Palce lizać! A z czym Ty najchętniej jesz marchewkę?