Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Marchew

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Marchew – właściwości popularnego korzenia

Surówka z marchewki to jedna z najczęściej wybieranych surówek do polskich obiadów, i bardzo dobrze. Marchewka to bardzo wartościowe warzywo korzeniowe – jest niskokaloryczna (ma tylko 27 kcal w 100 gramach), a do tego jest dobrym źródłem błonnika, witaminy A, beta-karotenu. Marchew i dania z niej (a więc i nawet ciasto marchewkowe!) mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. A do tego jej smak, wygląd, aromat – to wszystko przemawia za tym, by zarówno przetwory z marchewki, sok marchewkowy czy też surówka z marchewki – znalazły się w naszym codziennym (lub przynajmniej cotygodniowym) menu.

Co zrobić z marchwi?

Na przykład można przygotować z marchewką zupę – zupa jarzynowa bez niej nie mogłaby przecież powstać. Ale Akademia Smaku poleca także marchew jako dodatek do obiadu – tu maślana marchew z groszkiem albo mocno bogate w witaminy puree marchewkowe. Także wegetariańskie lub wegańskie pasztety nie mogłyby istnieć bez tego wartościowego warzywa, dodającego im lekkiej słodyczy i delikatnej konsystencji. A ryba po grecku bez marchwi? To niemożliwe – dlatego warto poznać klasyczny przepis na to tradycyjne danie. Zaś dla entuzjastów zdrowszych wariacji na temat słonych przekąsek – Akademia Smaku gorąco poleca aromatyczne, niskokaloryczne, domowe chipsy z marchewki. Palce lizać! A z czym Ty najchętniej jesz marchewkę?