Mięsne
Sosy idealne do mięs to kategoria zarezerwowana dla prawdziwych smakoszy – są tu same pyszności! Do mięs grillowych idealnie sprawdzi się sos barbecue, czosnkowy oraz tatarski, z kolei do pieczeni doskonale pasował będzie aromatyczny sos grzybowy i chrzanowy. To sosy, bez których dania mięsne są po prostu niepełne.
Jak zrobić sos do mięsa?
To pytanie padło już w niejednej kuchni. Warto podzieli sosy na te przygotowywane na zimno i na gorąco. Oto krótki przewodnik po najpyszniejszych sosach:
-
Sos tatarski: należy drobno pokroić i zmieszać ogórki kiszone, marynowane pieczarki, szczypiorek, gęsty jogurt, majonez i odrobina musztardy.
-
Sos czosnkowy: tutaj jako bazę możemy wykorzystać majonez z dodatkiem jogurtu naturalnego w zmiennych proporcjach, w zależności od upodobań. Do środka należy wcisnąć 2-3 duże ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie dodać odrobinę soku z cytryny.
-
Sos barbecue: bazuje na zblendowanych pomidorach, które należy podsmażyć na rozgrzanej oliwie z cebulą i czosnkiem, octem oraz sosem sojowym. Dodać cukier, przyprawy i gotować, aż sos stanie się gęsty.
-
Sos grzybowy: bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy podsmażyć grzyby z cebulą na rozgrzanej oliwie, a gdy puszczą sok dodać śmietanę (np.30%). Doprawić do smaku i gotować aż sos zgęstnieje.
-
Sos chrzanowy: roztopione masło wymieszać z mąką i bulionem, cały czas podgrzewając. Dodać chrzan i przyprawy, zredukować sos.
Pamiętaj, że sosy do mięs możesz wykorzystać także do dań wegetariańskich (np. sos grzybowy doskonale smakuje z makaronem) – wszystko zależy od Twojej kreatywności!