Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mięsne

Mięsne

Sosy idealne do mięs to kategoria zarezerwowana dla prawdziwych smakoszy – są tu same pyszności! Do mięs grillowych idealnie sprawdzi się sos barbecue, czosnkowy oraz tatarski, z kolei do...

Czytaj więcej
Mięsne
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sosy idealne do mięs to kategoria zarezerwowana dla prawdziwych smakoszy – są tu same pyszności! Do mięs grillowych idealnie sprawdzi się sos barbecue, czosnkowy oraz tatarski, z kolei do pieczeni doskonale pasował będzie aromatyczny sos grzybowy i chrzanowy. To sosy, bez których dania mięsne są po prostu niepełne.

Jak zrobić sos do mięsa?

To pytanie padło już w niejednej kuchni. Warto podzieli sosy na te przygotowywane na zimno i na gorąco. Oto krótki przewodnik po najpyszniejszych sosach:

  • Sos tatarski: należy drobno pokroić i zmieszać ogórki kiszone, marynowane pieczarki, szczypiorek, gęsty jogurt, majonez i odrobina musztardy.

  • Sos czosnkowy: tutaj jako bazę możemy wykorzystać majonez z dodatkiem jogurtu naturalnego w zmiennych proporcjach, w zależności od upodobań. Do środka należy wcisnąć 2-3 duże ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie dodać odrobinę soku z cytryny.

  • Sos barbecue: bazuje na zblendowanych pomidorach, które należy podsmażyć na rozgrzanej oliwie z cebulą i czosnkiem, octem oraz sosem sojowym. Dodać cukier, przyprawy i gotować, aż sos stanie się gęsty.

  • Sos grzybowy: bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy podsmażyć grzyby z cebulą na rozgrzanej oliwie, a gdy puszczą sok dodać śmietanę (np.30%). Doprawić do smaku i gotować aż sos zgęstnieje.

  • Sos chrzanowy: roztopione masło wymieszać z mąką i bulionem, cały czas podgrzewając. Dodać chrzan i przyprawy, zredukować sos.

Pamiętaj, że sosy do mięs możesz wykorzystać także do dań wegetariańskich (np. sos grzybowy doskonale smakuje z makaronem) – wszystko zależy od Twojej kreatywności!