Nabiał
W tej kategorii produktów znajduje się mleko i jego przetwory. Zdarza się, że niektórzy do nabiału zaliczają również jaja, jednak w literaturze naukowej traktowane są one jako osobna kategoria.
Rodzaje nabiału
Do nabiału możemy zaliczyć m.in.:
- mleko,
- jogurt,
- maślankę,
- sery,
- śmietanę
- kefir,
- masło.
Nabiał – właściwości
Mleko i jego przetwory są doskonałym źródłem wapnia. Szklanka krowiego mleka pod względem zawartości tego składnika odpowiada 2,5 kg kaszy gryczanej czy 1 kg pomarańczy. Ponadto nabiał jest bogaty składniki mineralne, takie jak fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk i mangan oraz witaminy B2, A, D, E i K. Przede wszystkim jednak produkty te dostarczają do organizmy pełnowartościowe białko.
Czy nabiał jest zdrowy?
W ostatnich latach pojawiło się wiele informacji, kwestionujących pozytywny wpływ nabiału na zdrowe. Z jakich powodów? Coraz więcej osób cierpi na nietolerancję nabiału – w takich przypadkach zdecydowanie należy wykluczyć z diety produkty mleczne. Kolejnym przykładem może być przypadek nadmiaru nabiału w diecie – gdy spożywamy go za dużo następuje przebiałczenie i w konsekwencji zaburzenie równowagi kwasowej w ciele. Nabiał ma wiele pozytywnych i prozdrowotnych właściwości, należy jednak wcześniej upewnić się, że spożywamy jego odpowiednie ilości oraz dobrze tolerujemy produkty mleczne.