Owoce
Owoce odgrywają ważną rolę w naszej codziennej diecie oraz stanowią ważny element profilaktyki chorób cywilizacyjnych, głównie nowotworów. Powstają z jadalnych części drzew i krzewów owocowych uprawianych w sadach, ogrodach oraz na plantacjach. Są źródłem cennych witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dania z owoców to klasyka letniej kuchni. Zdrowe, błyskawiczne i proste w przygotowaniu, a do tego obłędnie smakują. Najzdrowsze są te przygotowane z surowych owoców, np. smoothie malinowo-jagodowe, zielone soki czy mus cytrynowy.
Doskonałe jako desery, dodatki do dań głównych a energetyczne koktajle ze zmiksowanych owoców na bazie mleka kokosowego według naszych przepisów, to zdrowy pomysł na drugie śniadanie albo kolację. W tej części Akademii Smaku znajdziesz również najróżniejsze przepisy na dania z owoców: tradycyjne i w zupełnie nowych odsłonach – tak jak zupa owocowa – przebój kolonijnych stołówek. Jedni ją kochają, inni nienawidzą – my mamy na nią całkiem nowy pomysł. Tym, którzy lubią obiad na słodko, polecamy przepis na pierogi z jagodami i białą czekoladą. Palce lizać!
Na słodko i na słono – desery z owocami
Utarło się, że owoce to desery i dania na słodko. To mit! Wśród naszych przepisów znajdziecie wytrawną sałatkę z arbuzem czy z szynką i truskawkami. To propozycja na owocowo-warzywny obiad nie tylko dla wegetarian. Wśród naszych przepisów coś dla siebie znajdą także wielbiciele klasyki, czyli ciasta z owocami na niedzielne popołudnie. Szczególnie warto wypróbować:
- ciasto drożdżowe z rabarbarem,
- szarlotkę jabłkowo-śliwkową,
- bezę z duszonymi wiśniami,
- tartę z truskawkami.
W Akademii Smaku znajdziesz:
- przepisy na dania z jabłkami
- pomysły na śniadanie z bananami
- przetwory ze śliwek
- koktajle z pomarańczy i wiele innych!
Odnajdziesz też wiele innych tradycyjnych i nowych receptur, którymi do jedzenia owoców przekonamy nawet owocowych niejadków.