Rukola
Rukola, nazywana także rokiettą siewną, to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. Zielone liście rukoli znane są z charakterystycznego, nieco ostrawego smaku. Rukola - najważniejsze właściwości Rukola posiada wiele...
Czytaj więcej
Rukola, nazywana także rokiettą siewną, to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. Zielone liście rukoli znane są z charakterystycznego, nieco ostrawego smaku.
Rukola - najważniejsze właściwości
Rukola posiada wiele prozdrowotnych właściwości. To jeden z najbardziej sprzyjających zdrowiu produktów, jaki możemy znaleźć na sklepowych półkach. Zawiera duże ilości witaminy K, a także C, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, kostnego, a nawet… działa jako afrodyzjak! Co warto zrobić z rukoli i z czym jeść rukolę?
Dania z rukolą
Przepisów na to, co zrobić z rukoli jest ogrom. Jak wybrać te najlepsze? Zaufać Akademii Smaku! Z pewnością warto spróbować:
-
sałatki klasycznej z rukolą i fetą
-
sałatki z rukolą i mango
-
sałatki z rukolą i kaszą jaglaną
-
sałatki z truskawkami i rukolą
Rukola urozmaica także smak pieczywa, zarówno podawanego z ciepłym mięsem – jak burger, ale też jako zielony dodatek do (nie)zwykłej kanapki mogącej służyć jako drugie śniadanie do pracy. Właściwości prozdrowotne rukoli z kolei zachęcają do tego, by użyć jej jako dodatku do koktajlu. W towarzystwie słodkiego banana i gruszki będzie idealna!
Z czym jeść rukolę, by nie odczuć jej intensywnego smaku, ale aby pełniła rolę ciekawego, wzmacniającego smak dania dodatku? Warto wypróbować sosu z rukoli a’la pesto. Można go dodawać do pieczywa, grzanek, sałatek, a także jako sos do pieczonych mięs czy makaronów. Smacznego i na zdrowie!