Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałata

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sałata to warzywo liściowe, które składa się głównie z wody. Zgodnie z nazwą, zazwyczaj wykorzystywana jest do przyrządzania różnego rodzaju sałatek.

Sałata – właściwości

Pomimo tak wysokiej zawartości wody, sałata jest bogata w wiele mikroelementów, takich jak sód, magnez czy żelazo, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego zawiera w sobie witaminy A, C, E i K oraz kwas foliowy, chroniący przed działaniem wolnych rodników. Jej zielone liście kryją w sobie błonnik oraz celulozę, które poprawiają trawienie i są pomocą przy spalaniu nadprogramowych kilogramów. Z tego względu sałatę powinny spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Co ciekawe, warto ją jeść w sytuacjach stresowych, ponieważ działa uspokajająco i ułatwia zasypianie.

Rodzaje i odmiany sałat

Co rok na rynku pojawia się coraz więcej rodzajów i odmian sałat. Najpopularniejsze z nich to:

  • batawia,

  • novita,

  • lollo bianco (sałata karbowana),

  • lollo rosso (czerwona karbowana sałata),

  • radicchio,

  • rukola,

  • sałata rzymska,

  • czerwona sałata rzymska,

  • sałata rzymska forellenschluss,

  • roszponka,

  • sałata masłowa,

  • sałata lodowa,

  • sałata dębolistna,

  • sałata dębowa lattughino,

  • cykoria,

  • endywia gładka,

  • endywia kędzierzawa

  • oraz rukiew wodna.

Co można zrobić z sałaty?

Jeśli masz w domu nadmiar sałaty to nie martw się – jest wiele sposób na jej przyrządzenie. Najłatwiej wykorzystać ją do sałatki lub pesto. Ciekawym rozwiązaniem jest również wykonanie zupy z sałaty, mizerii lub surówki. Każde z tych dań świetnie sprawdzi się na wiosennym stole.