Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ser pleśniowy

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Najczęściej spotykane rodzaje serów pleśniowych, to sery z porostem pleśni białej, niebieskiej lub zielonej. Do najpopularniejszych należą camembert, brie czy gorgonzola. Wszystkie są serami krowimi, wytwarzanymi z mleka i podpuszczki.

Jak rozpoznać ser pleśniowy?

Sery pleśniowe charakteryzuje tzw. pleśń szlachetna, wpływająca na jego smak, barwę, zapach, a także konsystencję. Sery z porostem pleśni białej charakteryzują się aksamitną, białą skórką na zewnątrz, w środku zaś są czyste, miękkie, o kremowej barwie i konsystencji.  Sery z porostem pleśni niebieskiej (choć niekiedy osiąga ona kolor zielonkawy) są przerośnięte pleśnią w środku. Są twardsze niż sery z pleśnią białą, bywają słodkie i ostre.

Dania z serem pleśniowym

Wśród najpopularniejszych dań z serem pleśniowym wymienić można wszelkiego rodzaju sałatki (np. sałatka z rukoli, z gorgonzolą i gruszką), makarony (np. makaron ze szpinakiem i serem Lazur) czy tartę serową, w której sprawdzą się niemal wszystkie rodzaje serów. Camembert natomiast podawać można na ciepło jako zamiennik mięsa, grillowany lub obsmażony w bułce tartej. Warto jednak pamiętać, że sery pleśniowe są pyszne same w sobie i znakomicie sprawdzą się jako przekąska do wina.