Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sos warzywny

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Aromatyczny sos warzywny to uniwersalny dodatek do makaronu czy dania mięsnego, baza do gulaszu lub potrawki albo samodzielne danie.

Jak zrobić sos warzywny?

Cebulę, pora, czosnek, paprykę, cukinię i pomidory udusić na oliwie z oliwek, dodając warzywa partiami, zaczynaj od cebuli – opcjonalnie można dodać pieczarki, kukurydzę lub fasolkę szparagową. W wersji mięsnej do tak przygotowanego sosu dodaj podsmażoną kiełbasę chorizo lub pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka.

Sos warzywny – do jakich dań pasuje?

Sos z warzyw wzbogaci przepis na gulasz albo duszone mięso, np. udka z kurczaka, karkówkę. Z dojrzałych w słońcu warzyw przygotujesz sos warzywny na zimę. Sos można zapasteryzować w słoiku albo zamrozić – tak przygotowaną bazę wykorzystasz jako warzywny sos do makaronu lub ryżu w formie samodzielnego dania. Do podstawowych składników można dodać właściwie wszystkie warzywa – przygotowanie sosu warzywnego to dobry sposób na niemarnowanie warzyw, nadadzą się także te, które nie są już pierwszej świeżości, np. lekko nadwiędnięte. Aby sos miał ostrzejszy smak, możesz użyć papryczki chilli lub dodać pikantnego ajvaru.