Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zimno na dworze... kapuśniak Cię rozgrzeje! Domowe zupy to najlepsze, co możemy przyrządzić zimą.

Składniki

2 papryki czerwone
20dag. boczku wędzonego
1 pęto kiełbasy zwyczajnej
500g. kapusty kiszonej
2 cebule
4l. wywaru z wędzonki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 marchewki
2 pietruszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
500g. ziemniaków
1 łyżka masła
sól,pieprz cayenne,majeranek
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kminku
liść laurowy,ziele angielskie
4 łyżki oleju rzepakowego

Opis wykonania

W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy pokrojony w kostkę boczek ,podsmażamy.Cebulę kroimy w piórka,paprykę oczyszczamy z nasion kroimy w paski,dodajemy do boczku.Marchewki,pietruszkę obieramy kroimy w kostkę dorzucamy do garnka.Kiełbasę kroimy w plasterki przerzucamy do reszty,dodajemy koncentrat pomidorowy,przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem.Do zupy wrzucamy ziele angielskie,liście laurowe,wsypujemy paprykę w proszku,doprawiamy do smaku solą,pieprze,majerankiem.Gotujemy na małym ogniu.W osobnym garnku gotujemy kapustę z dodatkiem kminku do miękkości,przecedzamy z nadmiaru wody,dodajemy do zupy,mieszamy,sprawdzamy smak,gotujemy dalej na małym ogniu.Ziemniaki obieramy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzamy.Utłuc ziemniaki razem z masłem,dodajemy posiekany koperek.Ziemniaki dzielimy na talerze,zalewamy kapuśniakiem,dekorujemy posiekaną zieloną pietruszką.SMACZNEGO. ...

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
U mojej babci kapuśniak podawano z "prażokami"
Sabina Pisarek
Kapuśniak uwielbiam i kojarzy mi się z dzieciństwem ☺️ ziemniaczki zawsze podajemy z cebulką, na osobnym talerzu 😋
Ewusia1222
Wspaniały przepis polecam bardzo