Suszone morele
Suszone morele – właściwości
Suszone morele mają wyższe stężenie składników odżywczych w porównaniu z pierwotną postacią owocu. Przez to są polecane osobom uprawiającym aktywność fizyczną, gdyż doskonale uzupełniają niedobór energii. Jednak ze względu dużą wartość kaloryczną odradzane są osobom próbującym schudnąć. Suszone morele zawierają bor, czyli minerał pomagający w ogólnym zdrowiu kości, ich gojeniu oraz metabolizmie. Ponadto te suszone owoce zalecane są dla osób ciepiących na niedokrwistość i narażonych na nią, a więc dla kobiet w ciąży i miesiączkujących, ponieważ mają dużą zawartość żelaza.
Dania z suszonymi morelami
Jedną z najpopularniejszych potraw z ich wykorzystaniem jest właśnie schab z suszonymi morelami. Kruche i delikatne mięso wspaniale komponuje się z tymi kwaskowatymi owocami. I chociaż jego przygotowanie zajmuje trochę czasu to jednak warto go poświęcić, aby uzyskać jak najlepszy smak.