Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Suszone morele

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Suszone morele – właściwości

Suszone morele mają wyższe stężenie składników odżywczych w porównaniu z pierwotną postacią owocu. Przez to są polecane osobom uprawiającym aktywność fizyczną, gdyż doskonale uzupełniają niedobór energii. Jednak ze względu dużą wartość kaloryczną odradzane są osobom próbującym schudnąć. Suszone morele zawierają bor, czyli minerał pomagający w ogólnym zdrowiu kości, ich gojeniu oraz metabolizmie. Ponadto te suszone owoce zalecane są dla osób ciepiących na niedokrwistość i narażonych na nią, a więc dla kobiet w ciąży i miesiączkujących, ponieważ mają dużą zawartość żelaza.

Dania z suszonymi morelami

Jedną z najpopularniejszych potraw z ich wykorzystaniem jest właśnie schab z suszonymi morelami. Kruche i delikatne mięso wspaniale komponuje się z tymi kwaskowatymi owocami. I chociaż jego przygotowanie zajmuje trochę czasu to jednak warto go poświęcić, aby uzyskać jak najlepszy smak.