Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szparagi

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sezon na szparagi trwa krótko - od połowy kwietnia do połowy lipca, więc ich amatorzy zajadają się nimi serwując w różnych postaciach. Jeśli dotąd w Twojej kuchni nie pojawiły się białe lub zielone szparagi, czas najwyższy to zmienić, bo to warzywo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, bo zawierają jedynie 20 kcal w 100 g produktu. 

 

Szparagi - najważniejsze właściwości

 

Znane są właściwości szparagów wspomagające pracę mózgu oraz spowalniające procesy starzenia organizmu. Dzięki zawartości kwasu foliowego polecane są przyszłym mamom. Szparagi podobno są także naturalnym afrodyzjakiem. 

 

Jak gotować szparagi

 

Wszystkie dania ze szparagami wymagają ich wcześniejszego ugotowania. Przed gotowaniem szparagi należy umyć, a białe trzeba także wcześniej obrać. To bardzo delikatne warzywo, które wymaga jedynie krótkiego obgotowania – zielone około 10 minut, białe kwadrans. Białe gotuj w lekko posłodzonej wodzie, a zielone także z odrobiną soli. Z porad Akademii Smaku dowiesz się, jak gotować szparagi krok po kroku.

 

Jak kupować szparagi

 

Kupując szparagi, wybieraj jędrne i sprężyste. Końcówki szparagów nie powinny być wysuszone –  najlepsze będą takie, które w sklepie stały w wodzie. Przed gotowaniem należy pozbawić szparagi końcówek w tym miejscu, w którym naturalnie przełamie się szparag. 

 

Najlepsze dania ze szparagami

 

Szparagi na śniadanie

Szybkie i łatwe w przygotowaniu szparagi to warzywo, które warto wykorzystać do przygotowania zdrowego śniadania, którym może być omlet ze szparagami lub szparagi z łososiem. 

 

Zupa ze szparagów

Odcięte przed gotowaniem końcówki szparagów przydadzą się do ugotowania zupy, na przykład kremu z białych szparagów chłodnika szparagowego. 

 

Szparagi z jajkiem

Delikatny smak szparagów doskonale komponuje się z jajkiem na miękko, po benedyktyńsku czy na twardo. Wypróbuj przepisy na szparagi z jajkiem:

 

  • Pizza ze szparagami i jajkiem 

  • Sałatka ze szparagami, ziemniakami i jajkiem 

  • Szparagi z jajkiem i halibutem 

 

Poznaj klasyczne dania, w których na talerzu pojawiają się w roli głównej szparagi. Jak zrobić te kulinarne evergreeny? W Akademii Smaku znajdziesz takie dania jak tarta ze szparagami, szparagi z jajkiem w koszulce czy sałatki ze szparagami.