Uroczysta kolacja
Kilka razy w roku przychodzi dzień, w którym musimy wyprawić uroczystą kolację czy przyjęcie na specjalną okazję. Może być to rocznica ślubu, świętowania awansu lub ukończenia szkoły, celebracja ważnych wydarzeń rodzinnych i wiele innych okazji.
Ułożenie odpowiedniego menu na taką kolację to nie lada wyzwanie, jednak z Akademią Smaku poradzisz sobie doskonale, wystarczy spojrzeć na poniższe przepisy.
Jakie mięso przyrządzić na uroczystą kolację?
Przed podjęciem decyzji zastanów się, co najbardziej lubią Twoi goście – trafienie w ich gusta to gwarancja kulinarnego sukcesu. Jeśli wiesz, że nie przepadają za wieprzowiną, przyrządź drób lub rybę. Do tego odpowiedni chutney czy lekka salsa, opiekane ziemniaki z ziołami i danie główne gotowe!
Ile dań zaserwować na przyjęciu?
Jeśli wiesz, że goście przyjdą głodni, zaserwuj lekką przystawkę. Mogą być to klasyczne pomidory z mozzarellą i czosnkową grzanką lub deska serów z oliwkami i winogronami. Dzięki temu goście nie będą nerwowi w oczekiwaniu na danie główne.
Po około godzinie od głównego dania można zaserwować kawę i niewielki deser, który będzie zwieńczeniem wieczoru. Co podać na deser? Propozycji jest cała masa, jednak kilka sztandarowych pozycji wysuwa się na prowadzenie. Włoskie kawowe tiramisu, słodka beza pavlova z owocami czy mocno czekoladowy suflet to tylko trzy z nich – koniecznie sprawdź nasze deserowe propozycje!
Z odpowiednio skomponowanym menu uroczysta kolacja to gwarancja sukcesu. Sprawdź nasze przepisy i przygotuj przyjęcie, które goście będą jeszcze długo wspominać!