Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wykwintny obiad

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Obiad, na którym mają pojawić się goście czy świąteczne menu wymagają specjalnych dań, innych niż zwykle.

Co podać na uroczysty obiad?

Jeśli kuchnia nie jest Twoim ulubionym miejscem, w menu na wykwintny obiad powinny znaleźć się dani proste, ale niecodzienne. Łatwy w przygotowaniu i pyszny schab ze śliwkami podany z pieczonymi ziemniaczkami i domowym zestawem surówek nie wymaga specjalnych umiejętności, jest pyszny i na co dzień nie gości na naszych stołach (żeby schab pozostał soczysty warto go piec w specjalnym rękawie). Łatwym i niecodziennym daniem są polędwiczki wieprzowe duszone w whisky – aromat i smak alkoholu nada polędwiczkom oryginalnego smaku, z kolei zapiekane roladki z indyka lub kurczaka nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami nie wymagają specjalnych składników i efektownie prezentują się na talerzu, podobnie jak łosoś zapiekany ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Mięsa na wykwintny obiad

Łatwo przygotujesz je w formie pieczeni, roladek w sosach lub zapiekanych, duszonych z dodatkiem niecodziennych składników. Do menu na świąteczny obiad pasują także zupy-krem, efektownie wyglądają połączone z dwóch kremów w różnych kolorach, np. zielony rem z brokuła lub zielonego mrożonego groszku połączony z kremem z kalafiora, pomidorów lub selera. Zamiast grzanek, świąteczną zupę podaj z prażonymi płatkami migdałów – niewielka zmiana a zwykłe danie ładnie podane zamienisz w wykwintną potrawę. Jako dodatek do wykwintnego obiadu zaserwuj kilka rodzajów kolorowych domowych surówek, np. startego selera z brzoskwinią doprawionego śmietanką, sałaty masłowej z rzodkiewkami, szczypiorkiem i śmietaną, sałatki z ogórka kiszonego, pomidora i cebulki, pieczonych brukselek czy domowej sałatki colesław.