


Włochy nieodłącznie kojarzą nam się z makaronami i pizzą, jednak tak naprawdę kuchnia włoska jest o wiele bardziej różnorodna i bogata, niż mogłoby nam się wydawać. Jedną z zasługujących na szczególną uwagę potraw są Arancini – ryżowe kulki faszerowane pochodzące ze słonecznej Sycylii.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i dodajemy masło, szafran, tarty parmezan, masło i jajko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Na patelnię rozgrzaną na płycie grzewczej wlewamy oliwę , dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i lekko zrumieniamy. Dodajemy pokrojone bardzo drobno pieczarki oraz mięso i smażymy przez ok. 10 minut. Wlewamy pomidory, bulion, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smażymy do momentu aż sos odparuje i masa będzie gęsta.
Przestygnięty ryż układamy małymi porcjami na dłoni, lekko ugniatamy, na środek wkładamy farsz mięsny i małą kulkę mozzarelli. Formujemy okrągłe kulki (jak knedle).
W garnku rozgrzewamy olej, panierujemy kulki ryżowe w bułce tartej i smażymy na umiany kolor ok. 5 minut.
Gotowe kulki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dekorujemy listkami bazylii.