Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Arancini

Arancini
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Włochy nieodłącznie kojarzą nam się z makaronami i pizzą, jednak tak naprawdę kuchnia włoska jest o wiele bardziej różnorodna i bogata, niż mogłoby nam się wydawać. Jedną z zasługujących na szczególną uwagę potraw są Arancini – ryżowe kulki faszerowane pochodzące ze słonecznej Sycylii.

Składniki

500 g ryżu arborio
150 g parmezanu tartego
1 jajko
50 g masła
sól truflowa do smaku
1 g szafranu
bułka tarta
farsz:
120 g mielonej cielęciny
30 ml oliwy z oliwek
200 g filetów z pomidorów pokrojonych w kostkę
100 g pieczarek portobelo pokrojonych w drobną kostkę
1 szalotka
70 ml bulionu
mozzarella (małe kulki)
listki bazylii do dekoracji

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
576 kcal
Tłuszcz
23.1 g
Węglowodany
68.7 g
Błonnik
23.9 g
Białko
0.7 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

Krok 1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i dodajemy masło, szafran, tarty parmezan, masło i jajko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Na patelnię rozgrzaną na płycie grzewczej wlewamy oliwę , dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i lekko zrumieniamy. Dodajemy pokrojone bardzo drobno pieczarki oraz mięso i smażymy przez ok. 10 minut. Wlewamy pomidory, bulion, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smażymy do momentu aż sos odparuje i masa będzie gęsta.

Krok 2

Przestygnięty ryż układamy małymi porcjami na dłoni, lekko ugniatamy, na środek wkładamy farsz mięsny i małą kulkę mozzarelli. Formujemy okrągłe kulki (jak knedle).

W garnku rozgrzewamy olej,  panierujemy kulki ryżowe w bułce tartej i smażymy na umiany kolor ok. 5 minut. 

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Gotowe kulki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dekorujemy listkami bazylii.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych