Arancini
6 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Wartości odżywcze
Arancini
Arancini
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i dodajemy masło, szafran, tarty parmezan, masło i jajko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Na patelnię rozgrzaną na płycie grzewczej wlewamy oliwę , dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i lekko zrumieniamy. Dodajemy pokrojone bardzo drobno pieczarki oraz mięso i smażymy przez ok. 10 minut. Wlewamy pomidory, bulion, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smażymy do momentu aż sos odparuje i masa będzie gęsta.
Przestygnięty ryż układamy małymi porcjami na dłoni, lekko ugniatamy, na środek wkładamy farsz mięsny i małą kulkę mozzarelli. Formujemy okrągłe kulki (jak knedle).
W garnku rozgrzewamy olej, panierujemy kulki ryżowe w bułce tartej i smażymy na umiany kolor ok. 5 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Gotowe kulki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze