Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Kartacze to potrawa regionalna, wywodząca się z północno-wschodniej Polski. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem, które skojarzą Wam się z babciną kuchnią.

Składniki

700 g ziemniaków ugotowanych
700 g ziemniaków mączystych
2 łyżki mąki pszennej
Farsz:
1 cebula
3 ząbki czosnku
600 g mięso mielone (mix)
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
520.8 kcal
Tłuszcz
30.4 g
Węglowodany
47.7 g
Błonnik
15.8 g
Białko
4.8 g
Sól
1.21 g

Opis wykonania

Krok 1

Wstaw wodę do gotowania kartaczy.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym i 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.

Krok 2

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a surowe zetrzyj na tarce (pracę ułatwi Ci robot kuchenny).

Odciśnij wodę od surowych ziemniaków przez ściereczkę, odstaw na 15 minut, zlej wodę z góry – osad z dołu – czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do masy ziemniaczanej.

Porada

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania?Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Ziemniaki gotowane i tarte (odciśnięte) wymieszaj z mąką i skrobią ziemniaczaną. Formuj placki, na środku placka wyłóż kulkę mięsa i zawijaj placki, tworząc lekko owalny wałek.

Kartacze gotuj około 30 minut w lekko osolonej wodzie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo kaloryczne, ale raz na jakiś czas warto ;)
MiszelPiszel
Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taki kaloryczny obiad. Ten smak jest tego wart!
Babeczka
W moim rodzinnym domu najlepiej smakowały odgrzewane podsmażane na patelni popijane zimnym mleczkiem