Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kartacze

Opis wykonania

Kartacze to potrawa regionalna, wywodząca się z północno-wschodniej Polski. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem, które skojarzą Wam się z babciną kuchnią.

Kartacze - krok 1

Wstaw wodę do gotowania kartaczy.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym i 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.

Kartacze - krok 2

Ziemniaki gotowane i tarte (odciśnięte) wymieszaj z mąką i skrobią ziemniaczaną. Formuj placki, na środku placka wyłóż kulkę mięsa i zawijaj placki, tworząc lekko owalny wałek.

Kartacze gotuj około 30 minut w lekko osolonej wodzie.

Kartacze - krok 3

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a surowe zetrzyj na tarce (pracę ułatwi Ci robot kuchenny).

Odciśnij wodę od surowych ziemniaków przez ściereczkę, odstaw na 15 minut, zlej wodę z góry – osad z dołu – czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do masy ziemniaczanej.

Bosch do kuchni