Kartacze
![Kartacze](https://akademiasmaku.pl/storage/8039/conversions/kartacze-5235-single.webp)
6 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Kartacze
Kartacze
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10625/conversions/8cGmBGskrGz9eH-thumb.webp)
Wstaw wodę do gotowania kartaczy.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym i 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10624/conversions/sglz3fZ367pW9u-thumb.webp)
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a surowe zetrzyj na tarce (pracę ułatwi Ci robot kuchenny).
Odciśnij wodę od surowych ziemniaków przez ściereczkę, odstaw na 15 minut, zlej wodę z góry – osad z dołu – czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do masy ziemniaczanej.
Porada
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania?Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10626/conversions/b9ul6BLbResJAo-thumb.webp)
Ziemniaki gotowane i tarte (odciśnięte) wymieszaj z mąką i skrobią ziemniaczaną. Formuj placki, na środku placka wyłóż kulkę mięsa i zawijaj placki, tworząc lekko owalny wałek.
Kartacze gotuj około 30 minut w lekko osolonej wodzie.
Komentarze