


Kartacze to potrawa regionalna, wywodząca się z północno-wschodniej Polski. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem, które skojarzą Wam się z babciną kuchnią.
Wstaw wodę do gotowania kartaczy.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym i 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.
Ziemniaki gotowane i tarte (odciśnięte) wymieszaj z mąką i skrobią ziemniaczaną. Formuj placki, na środku placka wyłóż kulkę mięsa i zawijaj placki, tworząc lekko owalny wałek.
Kartacze gotuj około 30 minut w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a surowe zetrzyj na tarce (pracę ułatwi Ci robot kuchenny).
Odciśnij wodę od surowych ziemniaków przez ściereczkę, odstaw na 15 minut, zlej wodę z góry – osad z dołu – czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do masy ziemniaczanej.