Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Cheesburgery wołowe

Cheesburgery wołowe
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dziś zachęcam do zrobienia domowego cheesburgera przygotowanego od podstaw własnoręcznie, od zmielenia mięsa po upieczenie bułek. W tym przepisie bardzo ważna jest dobrej jakości wołowina.

Składniki

500 g mięso mielone, wołowe
2 łyżka bułka tarta
1 łyżka mleko
1 szt. jajko
2 łyżka musztarda Dijon
szczypta szczypta sól, pieprz, majeranek, oregano, rozmaryn
240 ml mleko
20 g drożdże świeże
1 łyżka cukier
480 g mąka pszenna
2 szt. jajko
2 łyżka masło miękkie
2 szt. pomidor
1 szt. sałata zielona
3 szt. ogórek świeży/konserwowy/kiszony
1 szt. cebula
5 łyżka keczup, musztarda
6 łyżka jogurt grecki
2 szt. czosnek
1 szt. zielona cebulka
5 szt. plastry żółtego sera

Opis wykonania

Hamburgery:

1. Mięso przekładamy do miski i dodajemy bułkę tartą, mleko, musztardę, jajko, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn.

2. Wszystko dokładnie wyrabiamy, ale nie za długo, ponieważ burgery będą zbyt twarde.

3. Mięso dzielimy na pięć części i z każdej formujemy kotlety. W środku kciukiem robimy niewielkie wgłębienie. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.

4. Po tym czasie smażymy mięso na patelni grillowej/grillu na średnim ogniu. Najpierw przez 3 minuty z jednej strony, później przewracamy, kładziemy po plasterku żółtego sera i dopiekamy przez kolejne 5 minut. Mięsa nie dociskamy, nie przesuwamy, tak, aby soki z niego nie wypłynęły.

5. Po upieczeniu odstawiamy na 2-3 minuty, aby odpoczęły. Bułki: metoda ręczna:

6. W garnuszku podgrzewamy lekko mleko. Dodajemy do niego drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

7. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dokładamy jajko, masło i wyrośnięty zaczyn.

8. Wyrabiamy rękoma dokładnie elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na ok. 1 godzinę.

9. Po tym czasie z ciasta formujemy 5 dużych, okrągłych bułek. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy sezamem. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

10. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach opcja pieca góra-dół. Odstawiamy do ostudzenia. metoda dla maszynistów: Na dno pojemnika wlewamy lekko ciepłe mleko, masło, sól. wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Włączamy opcję ugniatania i wyrośnięcia ciasta. Po tym formujemy bułki i postępujemy jak w ręcznej metodzie. Ponadto:

11. Jogurt grecki łączymy z posiekaną zieloną cebulką i czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

12. Bułki dzielimy na dwie części.

13. Dolną bułkę smarujemy keczupem, na to kładziemy sałatę i smarujemy musztardą. Kładziemy mięso, plasterki pomidorów, ogórków, cebuli. Drugą część bułki smarujemy sosem czosnkowym. Składamy i zajadamy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
U mnie wyszedł double cheese z dodatkiem jajka :D