


Pyszna i sycąca zupa w meksykańskim stylu. Bardzo dobra na codzień jak i na imprezę z przyjaciółmi.
Najpierw należy przygotować wszystkie składniki, tzn. cebulę, paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki, posiekać czosnek i chilli, kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy (lub jeżeli używasz surowej fasoli ugotować do miękkości) a wszystkie nasiona podprażyć na suchej patelni a następnie utrzeć w moździerzu. Przygotowanie zupy: Kiełbasę podsmażyć na suchej patelni aż się zarumieni i wytopi się z niej tłuszcz. Przerzucić do dużego garnka z bulionem i zacząć podgrzewać. Na pozostałym po kiełbasie tłuszczu podsmażyć cebulę. Kiedy się zarumieni przełożyć do garnka z bulionem. Następnie na suchej patelni podsmażyć fasolkę aż zacznie pękać a skórka zrobi się chrupiąca, po czym przełożyć do garnka z zupą. Dodać kukurydzę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i wymieszać. Gdy zupa się zagotuje dodać ziemniaki i paprykę i gotować przez ok. 10-15 min. aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozgotowane. Według potrzeby i upodobań doprawić zupę solą i pieprzem. Zupę najlepiej podawać posypaną startym, ulubionym serem, pokruszonymi nachosami i posiekaną świeżą kolendrą. Smacznego :-)