Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Leczo z ciecierzycą i białą fasolą

Leczo z ciecierzycą i białą fasolą
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rośliny strączkowe to doskonałe źródło białka, witamin i mikroelementów, nie tylko dla osób które nie przepadają za mięsem, ale również dla tych którzy chcą urozmaicić swoją dietę. Jeżeli szukasz pomysłu na sycący, rozgrzewający posiłek z ich udziałem, koniecznie wypróbuj to aromatyczne leczo z ciecierzycą i białą fasolą.

Składniki

1,5 szklanka ciecierzyca
3 szt. pomidor
2 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
2 szt. kiełbasa (np. śląska lub podwawelska)
1 puszka biała fasola
1 szczypta papryka cayenne chili
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta papryka mielona słodka (może być wędzona)
1 szczypta papryka mielona ostra

Opis wykonania

Ciecierzycę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Jeżeli chcesz przyspieszyć przygotowanie potrawy, możesz wykorzystać ciecierzycę konserwową. Wtedy wystarczy ją odsączyć i opłukać.

Wypróbuj także inne pomysły na dania z ciecierzycą: Ciecierzyca

Białą fasolę odsącz i opłucz.

Kiełbasę pokrój w półplasterki i podsmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pomidory, cebulę i paprykę umyj i pokrój na nieduże kawałki. Dodaj do kiełbasy i podsmażaj przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Dodaj ciecierzycę i białą fasolę, a także wszystkie przyprawy. Duś przez kolejne kilka minut od czasu do czasu mieszając.

Szukasz sprzętów do swojej kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Płyty grzewcze Bosch

Leczo z ciecierzycą podawaj w miseczkach z dodatkiem ulubionego pieczywa. To doskonała propozycja zarówno na obiad jak i kolację, a nawet śniadanie, które zapewni energię na cały dzień. Tak rozgrzewające danie sprawdzi się doskonale zwłaszcza jesienią, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować je o dowolnej porze roku.

Smacznego!

Chcesz wiedzieć więcej na temat leczo? Sprawdź: Lescó czy leczo – leczo na europejskich stołach

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pełnowartościowe i dobre danie 👍