Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

20 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, które przygotowuje się na Wielkanoc. Składa się ono z dwóch warstw: ciasta biszkoptowego, kruchego, makaronikowego czy marcepanowego. Następnie smaruje się je różnego rodzaju masami, np.: kajmakową, czekoladową lub orzechową.

Składniki

300 g - mąki pszennej
150 g - masła lub margaryny
75 g - cukru pudru
1 szt. - jajka
1 puszka - masy kajmakowej (krówkowej)
2 łyżki - migdałów w płatkach do dekoracji
1 łyżka - suszonych owoców

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
201.1 kcal
Tłuszcz
8.6 g
Węglowodany
27.3 g
Błonnik
3.7 g
Białko
0.5 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Krok 1

Do misy robota przełóż mąkę, masło, cukier puder oraz jajko. Wyrób jednolite ciasto i owiń je w folię spożywczą. Zostaw w lodówce na godzinę.

Krok 2

Po wyjęciu z lodówki ciasto chwilę zagniataj, rozwałkuj je, wytnij prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm i przełóż go na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformuj w rulonik i zrób z niego rant mazurka.

Krok 3

Ciasto piecz przez 25–30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu zostaw ciasto na chwilę do wystudzenia. Masę kajmakową rozsmaruj na górze ciasta, udekoruj płatkami migdałów i kawałkami suszonych owoców.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Wielkanocne wypieki to mój konik. Kajmak, bakalie i ciasto kruche to poezja smaku! Nic tylko zajadac. Tutaj mój mazurek jako jajko wielkanocne
Ewusia1222
Bardzo dobry mazurek, idealny smak

Powiązane przepisy