Mazurek kajmakowy
![Mazurek kajmakowy](https://akademiasmaku.pl/storage/14201/conversions/Mazurek-kajmakowy-0345-single.webp)
20 porcje
120 min
Łatwe
Składniki
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/14202/conversions/Mazurek-kajmakowy-0210-thumb.webp)
Do misy robota przełóż mąkę, masło, cukier puder oraz jajko. Wyrób jednolite ciasto i owiń je w folię spożywczą. Zostaw w lodówce na godzinę.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/14203/conversions/Mazurek-kajmakowy-1531-thumb.webp)
Po wyjęciu z lodówki ciasto chwilę zagniataj, rozwałkuj je, wytnij prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm i przełóż go na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformuj w rulonik i zrób z niego rant mazurka.
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/14204/conversions/Mazurek-kajmakowy-0336-thumb.webp)
Ciasto piecz przez 25–30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu zostaw ciasto na chwilę do wystudzenia. Masę kajmakową rozsmaruj na górze ciasta, udekoruj płatkami migdałów i kawałkami suszonych owoców.
Komentarze