Przepis świąteczny: ryba po grecku
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Przepis świąteczny: ryba po grecku
Przepis świąteczny: ryba po grecku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę i seler, a następnie zetrzyj je na tarce ze średnimi oczkami. Obierz cebulę, umyj pora i pokrój je w piórka. Cebulę zeszklij na oleju, a kiedy będzie gotowa, wrzuć pozostałe warzywa na patelnię. Smaż je przez 3-5 minut.
Wlej do warzyw szklankę przegotowanej wody. Dodaj także ziele angielskie i liść laurowy. Duś wszystkie składniki pod przykryciem przez około 20 minut. Warzywa powinny zmięknąć. Do warzyw dodaj sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Całość podsmaż. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem.
Opłucz filety i pokrój je na kawałki średniej wielkości, a następnie osusz. Obtocz rybę w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż część warzyw do głębokiego garnka i połóż na nie usmażone filety. Kładź naprzemiennie kolejne warstwy warzyw i ryby tak, aby na samym wierzchu znalazły się warzywa.
Komentarze