Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przepis świąteczny: ryba po grecku

Opis wykonania

Klasyka wigilijnego stołu.

Ryba po grecku to jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Do jej zrobienia potrzebne są filety z ryby morskiej, warzywa i przyprawy. Zobacz, jak przyrządzić to smaczne danie.

Opis wykonania

Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę i seler, a następnie zetrzyj je na tarce ze średnimi oczkami. Obierz cebulę, umyj pora i pokrój je w piórka. Cebulę zeszklij na oleju, a kiedy będzie gotowa, wrzuć pozostałe warzywa na patelnię. Smaż je przez 3-5 minut.

Wlej do warzyw szklankę przegotowanej wody. Dodaj także ziele angielskie i liść laurowy. Duś wszystkie składniki pod przykryciem przez około 20 minut. Warzywa powinny zmięknąć. Do warzyw dodaj sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Całość podsmaż. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem.

Opłucz filety i pokrój je na kawałki średniej wielkości, a następnie osusz. Obtocz rybę w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.

Przełóż część warzyw do głębokiego garnka i połóż  na nie usmażone filety. Kładź naprzemiennie kolejne warstwy warzyw i ryby tak, aby na samym wierzchu znalazły się warzywa.