Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyka wigilijnego stołu.

Składniki

1 kg filetów z ryby morskiej, np. morszczuka, soli lub mintaja
4 szt. cebule
1 szt. pietruszka
1/2 szt. pora
2 szt. marchewki
niewielki kawałek selera
1 szt. słoiczek koncentratu pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
2 szt. ziarna ziela angielskiego
1 szt. liść laurowy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 szklanka przegotowanej
pieprz ziołowy
sól i pieprz
olej
mąka do panierki
olej do smażenia ryby

Opis wykonania

Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę i seler, a następnie zetrzyj je na tarce ze średnimi oczkami. Obierz cebulę, umyj pora i pokrój je w piórka. Cebulę zeszklij na oleju, a kiedy będzie gotowa, wrzuć pozostałe warzywa na patelnię. Smaż je przez 3-5 minut.

Wlej do warzyw szklankę przegotowanej wody. Dodaj także ziele angielskie i liść laurowy. Duś wszystkie składniki pod przykryciem przez około 20 minut. Warzywa powinny zmięknąć. Do warzyw dodaj sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Całość podsmaż. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem.

Opłucz filety i pokrój je na kawałki średniej wielkości, a następnie osusz. Obtocz rybę w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż część warzyw do głębokiego garnka i połóż  na nie usmażone filety. Kładź naprzemiennie kolejne warstwy warzyw i ryby tak, aby na samym wierzchu znalazły się warzywa.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Przepis dobry nie tylko na święta! zrobię ponownie!
Marzenna
Na stole wilijnym musi być. Smaczna i przechodzi warzywami.