Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Różowe kluski śląskie

Różowe kluski śląskie

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Tradycyjny przepis w niestandardowym wydaniu

Dodatek buraków nadaje kluskom niespotykane i intensywne zabarwienie oraz lekko słodki posmak.



Opis wykonania



Buraki ugotuj do miękkości. Następnie obierz je i rozgnieć na gładko przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Buraki wymieszaj dokładnie ze skrobią. Formuj kluski i gotuj kilka minut w osolonym wrzątku.



TIP



Kluski można przygotować zamieniając połowę ilości buraków na ziemniaki. Będą miały one mniej intensywny kolor i nie będą tak słodkie.



Skrobię warto dodawać stopniowo, aby móc kontrolować konsystencję masy na kluski


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena