Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Różowe kluski śląskie

Różowe kluski śląskie
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjny przepis w niestandardowym wydaniu

Składniki

300 g ugotowanych buraków
1 szklanka skrobi ziemniaczanej

Opis wykonania

Dodatek buraków nadaje kluskom niespotykane i intensywne zabarwienie oraz lekko słodki posmak.

Opis wykonania

Buraki ugotuj do miękkości. Następnie obierz je i rozgnieć na gładko przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Buraki wymieszaj dokładnie ze skrobią. Formuj kluski i gotuj kilka minut w osolonym wrzątku.

TIP

Kluski można przygotować zamieniając połowę ilości buraków na ziemniaki. Będą miały one mniej intensywny kolor i nie będą tak słodkie.

Skrobię warto dodawać stopniowo, aby móc kontrolować konsystencję masy na kluski

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Kluseczki pyszne, polałem pomidorowo serowym sosem