Tagliatelle z cukinii z pulpetami drobiowymi według Mateusza Gesslera

6 porcji
60 min
Łatwe
Składniki
Tagliatelle z cukinii z pulpetami drobiowymi według Mateusza Gesslera
Tagliatelle z cukinii z pulpetami drobiowymi według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Zagotuj w wysokim garnku wodę i lekko posól, następnie dodaj łyżeczkę miękkiego masła.
Zamiast wody możesz użyć lekkiego bulionu warzywnego/drobiowego, który nada daniu więcej smaku.

Mięso drobiowe zmiel w maszynce do mielenia.
Do miski dodaj mięso, koperek, pietruszkę, jajko, miękkie masło, kaszę mannę, sól i pieprz. Wyrabiaj, aż masa zacznie lekko „ciągnąć”. Schłodź 10 min. Zwilż dłonie i uformuj z mięsa kulki.
Wypróbuj: Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej.
Wrzucaj pulpety partiami na wrzącą wodę. Gotuj 10–12 min. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
Cukinie umyj, odetnij końce. Poprzeczną obieraczką zetnij długie, szerokie wstążki. Oprósz je szczyptą soli, odstaw na 5–10 min, odciśnij i osusz ręcznikiem – cukinia nie puści tyle soku na patelni. Awokado obierz, pokrój w plastry, skrop odrobiną cytryny i podziel na 4 części.

Rozgrzej dużą patelnię na płycie grzewczej. Wlej 1 łyżkę oliwy, wrzuć wstążki. Smaż 4–5 min, przewracając. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Na talerzu ułóż tagliatelle z cukinii, dodaj pulpety i plastry awokado. Posyp fetą i ziołami.
Zrób cukinię w panierce.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Tipy i ciekawostki
- Feta jest słona, więc masę mięsną posól umiarkowanie, a cukinię dopraw dopiero po smażeniu.
- Zioła, które idealnie pasują do pulpetów to: koperek, natka, bazylia, oregano, estragon – świetnie odświeżą całość.
- Sosy do podania: jogurtowo-cytrynowy z czosnkiem, tzatziki.
- Pulpety po ugotowaniu trzymaj w lodówce 3–4 dni lub zamroź do 3–4 miesięcy.
- Ułatwij sobie pracę, używając łyżki do lodów do formowania pulpetów.
Najczęstsze pytania
Czym zastąpić kaszę mannę?
Mąką ryżową, drobnymi płatkami owsianymi lub bułką tartą.
Czy pulpety można przygotować wcześniej?
Tak, możesz uformować kulki dzień wcześniej i przechować w lodówce przykryte folią. Dzięki temu masa się „przegryzie” i pulpety będą bardziej zwarte.
Co zrobić, aby danie było jeszcze lżejsze?
Zamiast smażyć cukinię, możesz ją zblanszować i odcedzić. Pulpety ugotuj w bulionie warzywnym. Całość podaj z sosem jogurtowym zamiast fety.
Czy można użyć makaronu zamiast cukinii?
Oczywiście. Tagliatelle z cukinii to wersja fit, ale zwykły makaron (np. pełnoziarnisty) świetnie się sprawdzi.
Co zrobić, jeśli pulpety się rozpadają?
To znak, że masa jest zbyt rzadka. Dodaj łyżkę bułki tartej, więcej kaszy manny albo schłódź masę w lodówce na 30 minut przed formowaniem.
Jak przechowywać pulpety, jeśli zostaną?
W lodówce 3–4 dni, w zamrażarce do 3–4 miesięcy. Pulpety najlepiej zamrażać już po ugotowaniu i ostudzeniu, w woreczkach po kilka porcji.
Jak urozmaicić smak cukinii?
Dodaj podczas smażenia odrobinę masła klarowanego zamiast oliwy, dorzuć czosnek, skórkę cytrynową albo szczyptę chili.
Komentarze