Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tagliatelle z cukinii z pulpetami drobiowymi według Mateusza Gesslera

Tagliatelle z cukinii z pulpetami drobiowymi według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Lekka, kolorowa i pełna smaku propozycja, czyli delikatne pulpety z drobiu i awokado wraz z tagliatelle z cukinii – zdrowszą alternatywą dla klasycznego makaronu. Całość dopełnia słona feta i świeże zioła, które nadają potrawie śródziemnomorskiego charakteru. To danie, które zachwyci prostotą wykonania i świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację.

Składniki

4 szt. - cukinii (małych)
1 łyżka - oliwy z oliwek
150 g - fety
2 łyżki - ziół
1 szt. - awokado
- sól do smaku
Na pulpety drobiowe:
400 g - mięsa mielonego (drobiowego)
1 łyżka - posiekanego koperku
1 łyżka - posiekanej natki pietruszki
1 łyżka - miękkiego masła
1 szt. - jajka
1 łyżka - kaszy manny
1 łyżeczka - masła do wody
- sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Krok 1

Zagotuj w wysokim garnku wodę i lekko posól, następnie dodaj łyżeczkę miękkiego masła.

Zamiast wody możesz użyć lekkiego bulionu warzywnego/drobiowego, który nada daniu więcej smaku.

Krok 2

Mięso drobiowe zmiel w maszynce do mielenia.

Do miski dodaj mięso, koperek, pietruszkę, jajko, miękkie masło, kaszę mannę, sól i pieprz. Wyrabiaj, aż masa zacznie lekko „ciągnąć”. Schłodź 10 min. Zwilż dłonie i uformuj z mięsa kulki.

Wypróbuj: Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej.

Wrzucaj pulpety partiami na wrzącą wodę. Gotuj 10–12 min. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.

Cukinie umyj, odetnij końce. Poprzeczną obieraczką zetnij długie, szerokie wstążki. Oprósz je szczyptą soli, odstaw na 5–10 min, odciśnij i osusz ręcznikiem – cukinia nie puści tyle soku na patelni. Awokado obierz, pokrój w plastry, skrop odrobiną cytryny i podziel na 4 części.

krok 4

Rozgrzej dużą patelnię na płycie grzewczej. Wlej 1 łyżkę oliwy, wrzuć wstążki. Smaż 4–5 min, przewracając. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.

Na talerzu ułóż tagliatelle z cukinii, dodaj pulpety i plastry awokado. Posyp fetą i ziołami.

Zrób cukinię w panierce.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%. 



Bosh Logo
Bosh

Tipy i ciekawostki

  • Feta jest słona, więc masę mięsną posól umiarkowanie, a cukinię dopraw dopiero po smażeniu.
  • Zioła, które idealnie pasują do pulpetów to: koperek, natka, bazylia, oregano, estragon – świetnie odświeżą całość.
  • Sosy do podania: jogurtowo-cytrynowy z czosnkiem, tzatziki.
  • Pulpety po ugotowaniu trzymaj w lodówce 3–4 dni lub zamroź do 3–4 miesięcy.
  • Ułatwij sobie pracę, używając łyżki do lodów do formowania pulpetów.

Najczęstsze pytania

Czym zastąpić kaszę mannę?

Mąką ryżową, drobnymi płatkami owsianymi lub bułką tartą.

Czy pulpety można przygotować wcześniej?

Tak, możesz uformować kulki dzień wcześniej i przechować w lodówce przykryte folią. Dzięki temu masa się „przegryzie” i pulpety będą bardziej zwarte.

Co zrobić, aby danie było jeszcze lżejsze?

Zamiast smażyć cukinię, możesz ją zblanszować i odcedzić. Pulpety ugotuj w bulionie warzywnym. Całość podaj z sosem jogurtowym zamiast fety.

Czy można użyć makaronu zamiast cukinii?

Oczywiście. Tagliatelle z cukinii to wersja fit, ale zwykły makaron (np. pełnoziarnisty) świetnie się sprawdzi.

Co zrobić, jeśli pulpety się rozpadają?

To znak, że masa jest zbyt rzadka. Dodaj łyżkę bułki tartej, więcej kaszy manny albo schłódź masę w lodówce na 30 minut przed formowaniem.

Jak przechowywać pulpety, jeśli zostaną?

W lodówce 3–4 dni, w zamrażarce do 3–4 miesięcy. Pulpety najlepiej zamrażać już po ugotowaniu i ostudzeniu, w woreczkach po kilka porcji.

Jak urozmaicić smak cukinii?

Dodaj podczas smażenia odrobinę masła klarowanego zamiast oliwy, dorzuć czosnek, skórkę cytrynową albo szczyptę chili.

Porada Szefa

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się, co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych