Szybkie w przygotowaniu pączki są możliwe. Idealnie sprawdzą się w Tłusty Czwartek!
W całej Polsce Tłusty Czwartek jest hucznie obchodzony. Tego dnia dieta odchodzi na dalszy plan, a nasze oczy zwracają się ku smakowitym kąskom oblanych lukrem bądź czekoladą lub delikatnie oprószonych cukrem pudrem.
Opis przygotowania:
W dużym garnku zacznij rozgrzewać olej.
W tym samym czasie w sporej misce rozbełtaj jajka przy pomocy rózgi, a następnie dodaj do nich serki.
Po dokładnym wymieszaniu stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszaj masę rózgą lub łyżką.
Na koniec dodaj sól, nasiona wanilii oraz sok jabłkowy.
Gdy olej osiągnie temperaturę około 175ºC zacznij nakładać porcje ciasta. Możesz to robić łyżką, chochlą lub specjalnym dozownikiem. W zależności od wykorzystywanych akcesoriów pączki będą miały różną wielkość i kształt.
Pączki smaż aż nabiorą złocistego koloru.
W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. W gotowej mieszance obtaczaj pączki natychmiast po upieczeniu.
TIP
Zamiast kupować serki homogenizowane możesz, przy pomocy blendera, zmiksować twaróg z mlekiem.
Sok jabłkowy wymieszaj z wodą gazowaną w stosunku 1:1. Bąbelki dodatkowo napowietrzą ciasto, dzięki czemu pączki będą lekkie i puszyste.
Olej kokosowy można zamienić na olej rzepakowy.
Z pomocą dozownika możesz usmażyć pączki z dziurką lub churros.
TIP TECHNICZNY
Chcesz mieć pewność, że Twoje pączki będą miały piękny, złocisty kolor i nie przypalą się? Skorzystaj z funkcji PerfectChef, w którą wyposażone są płyty indukcyjne marki BOSCH. PerfectChef pomoże Ci idealnie dobrać moc smażenia do potrawy.