Tłusty Czwartek: idealny przepis na pączki
6 porcje
30 min
Łatwe
Szybkie w przygotowaniu pączki są możliwe. Idealnie sprawdzą się w Tłusty Czwartek!
Składniki
2 opakowania serka homogenizowanego naturalnego
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 soku szklanki soku jabłkowego
1 laska wanilii
1 szczypta soli
Olej kokosowy do smażenia
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Tłusty Czwartek: idealny przepis na pączki
Tłusty Czwartek: idealny przepis na pączki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W całej Polsce Tłusty Czwartek jest hucznie obchodzony. Tego dnia dieta odchodzi na dalszy plan, a nasze oczy zwracają się ku smakowitym kąskom oblanych lukrem bądź czekoladą lub delikatnie oprószonych cukrem pudrem.
Opis przygotowania:
- W dużym garnku zacznij rozgrzewać olej.
- W tym samym czasie w sporej misce rozbełtaj jajka przy pomocy rózgi, a następnie dodaj do nich serki.
- Po dokładnym wymieszaniu stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszaj masę rózgą lub łyżką.
- Na koniec dodaj sól, nasiona wanilii oraz sok jabłkowy.
- Gdy olej osiągnie temperaturę około 175ºC zacznij nakładać porcje ciasta. Możesz to robić łyżką, chochlą lub specjalnym dozownikiem. W zależności od wykorzystywanych akcesoriów pączki będą miały różną wielkość i kształt.
- Pączki smaż aż nabiorą złocistego koloru.
- W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. W gotowej mieszance obtaczaj pączki natychmiast po upieczeniu.
TIP
- Zamiast kupować serki homogenizowane możesz, przy pomocy blendera, zmiksować twaróg z mlekiem.
- Sok jabłkowy wymieszaj z wodą gazowaną w stosunku 1:1. Bąbelki dodatkowo napowietrzą ciasto, dzięki czemu pączki będą lekkie i puszyste.
- Olej kokosowy można zamienić na olej rzepakowy.
- Z pomocą dozownika możesz usmażyć pączki z dziurką lub churros.
TIP TECHNICZNY
- Chcesz mieć pewność, że Twoje pączki będą miały piękny, złocisty kolor i nie przypalą się? Skorzystaj z funkcji PerfectChef, w którą wyposażone są płyty indukcyjne marki BOSCH. PerfectChef pomoże Ci idealnie dobrać moc smażenia do potrawy.
Komentarze