


Znajdziemy mnóstwo przepisów na świąteczne pierniczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o zupie z piernika? Ciemna, słodka i pachnąca świętami!
Danie pochodzi z tradycyjnej kuchni śląskiej. Znane jest tam pod nazwą Moczka.
Pierniczki oraz bakalie rozdrobnij w blenderze lub malakserze. Kompot odcedź na sitku, a następnie nastaw na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć dodaj bakalie, nasiona wanilii, pierniczki oraz piwo. Gotuj na małym ogniu 10 do 15 minut. Zupa powinna w tym czasie zgęstnieć. Po wyłączeniu palnika dodaj do zupy sok z cytryny oraz przyprawy. Zupę podaje się na ciepło z płatkami migdałowymi
Kompot wykorzystywany do zupy można ugotować z innych, dowolnych owoców, niekoniecznie suszonych.
Figi i rodzynki można z powodzeniem zamienić na morele.
Podczas przygotowywania zupy można pominąć dodatek piwa lub zamienić je na niewielką ilość słodu jęczmiennego.