Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Znajdziemy mnóstwo przepisów na świąteczne pierniczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o zupie z piernika? Ciemna, słodka i pachnąca świętami!

Składniki

2 l kompotu ze śliwek
250 ml ciemnego piwa
200 g pierniczków
200 g migdałów obranych
150 g orzechów laskowych
100 g orzechów włoskich
200 g śliwek suszonych
150 g suszonych fig
150 g rodzynek
1/2 szt. laski wanilii
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka kardamonu

Opis wykonania

Pierniczki oraz bakalie rozdrobnij w blenderze lub malakserze. Kompot odcedź na sitku, a następnie nastaw na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć dodaj bakalie, nasiona wanilii, pierniczki oraz piwo.

Gotuj na małym ogniu 10 do 15 minut. Zupa powinna w tym czasie zgęstnieć. Po wyłączeniu palnika dodaj do zupy sok z cytryny oraz przyprawy. Zupę podaje się na ciepło z płatkami migdałowymi

Kompot wykorzystywany do zupy można ugotować z innych, dowolnych owoców, niekoniecznie suszonych.

Figi i rodzynki można z powodzeniem zamienić na morele.

Podczas przygotowywania zupy można pominąć dodatek piwa lub zamienić je na niewielką ilość słodu jęczmiennego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych