Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Wołowy orient zupny

Wołowy orient zupny
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

280 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rozgrzewająca, pożywna zupka, która przeniesie do krajów azjatyckich!

Składniki

2 l Bulion wołowy
3 szt. cebula
4 szt. imbir- plasterki
1 szt. Trawa cytrynowa
1 szt. laska cynamonu (mała)
1 łyżeczka ziarenka pieprzu białego
800-900 g wołowina z kością
100 g kiełki fasoli
1 łyżka olej kokosowy
0,5 szklanka listki świeżej mięty
0,5 szklanka kolendra
3 szt. Papryczki jalapeno
1 szt. limonka
400 g Makaron ryżowy
2 szczypta Sos chili
3 łyżeczka Sos rybny
2 szt. marchewka
2 szt. pietruszka
1 garść natka pietruszki
1 szt. korzeń selera (kawałeczek)
1 łyżka ziarna pieprzu czarnego
4 szklanka Goździki
3 łyżka sos sojowy

Opis wykonania

Na bulion: Składniki • 800 g wołowiny z kością • 4 ząbki • 2 cebule • włoszczyzna (1 marchewka, pietruszka, kilka gałązek natki pietruszki, kawałeczek korzenia selera) • 10 ziarenek czarnego pieprzu • 4 goździki • 1 plasterek imbiru • 3 łyżki sosu sojowego Wołowinę z kością włożyć do garnka z zimną wodą, dodać 2 łyżeczki soli. Zostawić na godzinę. W międzyczasie cebulę i czosnek na palniku kuchenki. Przygotować włoszczyznę: opłukać, oskrobać marchewkę i pietruszkę; selera naciowego pokroić na kilka kawałków. Mięso wyjąć z osolonej wody, garnek opłukać. Włożyć z powrotem mięso i dodać dwa litry czystej zimnej wody. Zagotować i gotujący się przez 15 minut (na umiarkowanym ogniu) wywar szumować po czym ustawić na małym gazie. Do wywaru dodać składnik: czosnek, cebulę, warzywa, natkę, imbir oraz czarny pieprz, goździki i sos sojowy. Przykryć i gotować minimum 3 godziny na małym ogniu. Zupa: ilość porcji: 4 • 2 litry bulionu wołowego • 1 mała cebula, pokrojona w talarki • 2 plasterków świeżego imbiru • 1 trawa cytrynowa • 1 laska cynamonu • 1 łyżeczka ziaren pieprzu białego • 400 g wołowiny z bulionu • 100 g świeżych kiełków fasoli • łyżka oleju kokosowego • 0,5 szklanka świeżych listków mięty • 0,5 szklanka świeżej kolendry • 3 świeże papryczki jalapeno, pokrojone w krążki • 1 limonki pokrojone w kliny • 400 g makaronu ryżowego • 1 kropla sosu chili • 3 łyżki sosu rybnego Przygotować miskę z lodowatą wodą. Mięso z bulionu wyjąć i całkowicie zanurzyć w lodowatej wodzie. Kiedy mieso ostygnie wyciągnąć, osuszyć, pokroić i odstawić. Na rondlu z grubym dnem rozgrzać olej,, dodać cebulę posiekaną w talarki, imbir i smażyć ok. 4 min. aż cebula się zarumieni, a następnie wraz z trawą cytrynową i cynamonem dodać do bulionu. Na półmisku ułożyć miętę, kolendrę, kiełki fasoli, cienkie paski papryczki oraz ósemki limonki. Makaron ryżowy moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzić i podzielić na miseczki. Do każdej na wierzch dodać pokrojoną w kostkę wołowinę, dodać przygotowane zioła z półmiska i zalać gorącym wywarem.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Fantastyczna zupka polecam spróbować
Radosław
Uwielbiam, jak ta zupa pachnie podczas gotowania. Cudowny aromat
sweek
Chyba goździki sprawiają że zupa smakuje tak wyjątkowo. Polecam