Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

280 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rozgrzewająca, pożywna zupka, która przeniesie do krajów azjatyckich!

Składniki

2 l Bulion wołowy
3 szt. cebula
4 szt. imbir- plasterki
1 szt. Trawa cytrynowa
1 szt. laska cynamonu (mała)
1 łyżeczka ziarenka pieprzu białego
800-900 g wołowina z kością
100 g kiełki fasoli
1 łyżka olej kokosowy
0,5 szklanka listki świeżej mięty
0,5 szklanka kolendra
3 szt. Papryczki jalapeno
1 szt. limonka
400 g Makaron ryżowy
2 szczypta Sos chili
3 łyżeczka Sos rybny
2 szt. marchewka
2 szt. pietruszka
1 garść natka pietruszki
1 szt. korzeń selera (kawałeczek)
1 łyżka ziarna pieprzu czarnego
4 szklanka Goździki
3 łyżka sos sojowy

Opis wykonania

Na bulion: Składniki • 800 g wołowiny z kością • 4 ząbki • 2 cebule • włoszczyzna (1 marchewka, pietruszka, kilka gałązek natki pietruszki, kawałeczek korzenia selera) • 10 ziarenek czarnego pieprzu • 4 goździki • 1 plasterek imbiru • 3 łyżki sosu sojowego Wołowinę z kością włożyć do garnka z zimną wodą, dodać 2 łyżeczki soli. Zostawić na godzinę. W międzyczasie cebulę i czosnek na palniku kuchenki. Przygotować włoszczyznę: opłukać, oskrobać marchewkę i pietruszkę; selera naciowego pokroić na kilka kawałków. Mięso wyjąć z osolonej wody, garnek opłukać. Włożyć z powrotem mięso i dodać dwa litry czystej zimnej wody. Zagotować i gotujący się przez 15 minut (na umiarkowanym ogniu) wywar szumować po czym ustawić na małym gazie. Do wywaru dodać składnik: czosnek, cebulę, warzywa, natkę, imbir oraz czarny pieprz, goździki i sos sojowy. Przykryć i gotować minimum 3 godziny na małym ogniu. Zupa: ilość porcji: 4 • 2 litry bulionu wołowego • 1 mała cebula, pokrojona w talarki • 2 plasterków świeżego imbiru • 1 trawa cytrynowa • 1 laska cynamonu • 1 łyżeczka ziaren pieprzu białego • 400 g wołowiny z bulionu • 100 g świeżych kiełków fasoli • łyżka oleju kokosowego • 0,5 szklanka świeżych listków mięty • 0,5 szklanka świeżej kolendry • 3 świeże papryczki jalapeno, pokrojone w krążki • 1 limonki pokrojone w kliny • 400 g makaronu ryżowego • 1 kropla sosu chili • 3 łyżki sosu rybnego Przygotować miskę z lodowatą wodą. Mięso z bulionu wyjąć i całkowicie zanurzyć w lodowatej wodzie. Kiedy mieso ostygnie wyciągnąć, osuszyć, pokroić i odstawić. Na rondlu z grubym dnem rozgrzać olej,, dodać cebulę posiekaną w talarki, imbir i smażyć ok. 4 min. aż cebula się zarumieni, a następnie wraz z trawą cytrynową i cynamonem dodać do bulionu. Na półmisku ułożyć miętę, kolendrę, kiełki fasoli, cienkie paski papryczki oraz ósemki limonki. Makaron ryżowy moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzić i podzielić na miseczki. Do każdej na wierzch dodać pokrojoną w kostkę wołowinę, dodać przygotowane zioła z półmiska i zalać gorącym wywarem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Fantastyczna zupka polecam spróbować
Radosław
Uwielbiam, jak ta zupa pachnie podczas gotowania. Cudowny aromat