Zupa AJLAUF
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Śląskie smaki.Poleca.
Składniki
8 skrzydełek kurzych
300g. mięsa wołowego najlepiej pręgi
4 średnie marchewki
1/2 selera
2 pietruszki
1 pomidor
2 cebule opalone na suchej patelni
kilka gałązek lubczyku
sól,pieprz
Ciasto:
2 jaja
4-5 łyżek mąki pszennej
szcz4 łyżki posiekanej natki pietruszki ypta soli
Zupa AJLAUF
Zupa AJLAUF
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wrzucamy skrzydełka oraz mięso wołowe,zalewamy wodą dodajemy obrane warzywa,lekko solimy.Cebulę kroimy na pół(nie obieramy)kładziemy na suchej mocno rozgrzanej patelni opalamy ze wszystkich stron,dodajemy do garnka.Czosnek rozgniatamy dłonią dodajemy do wywaru.Gotujemy wywar ok.2 godziny na małym ogniu.Po czasie zupę przecedzamy przez gęste sito.Skrzydełka obieramy z mięsa,wołowe,marchewkę,pietruszkę drobno kroimy,dodajemy do zupy. Jajka roztrzepujemy widelcem dodajemy stopniowo mąkę,mieszamy tak aby nie było grudek. Cienkim strumieniem wlewamy ciasto na gotujący się rosół ,mieszamy,gotujemy 3-4 minuty,doprawiamy do smaku.Zupę rozlewamy do miseczek,posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO.
Komentarze