Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chlebek czosnkowy

Opis wykonania

Niesamowity pyszny chlebek czosnkowy, którego można zjeść zarówno na kolację jak i śniadanie.

Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Zalewamy odrobiną ciepłą wodą. Mieszamy roztwór i odstawiamy na 10 minut.
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy roztwór z drożdży oraz sól. Stopniowo dolewając wodę wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Gdy składniki się połączą dodajemy przeciśniętych przez praskę 6-7 ząbków czosnku (wedle uznania,mniej lub więcej). Ciasto zagniatamy jeszcze 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je zagniatamy i formujemy podłużny chleb. Przykrywamy go ściereczką i ponownie stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do 1 godziny.
Po tym czasie możemy chleb lekko naciąć. Piec 30 min w 220 stopniach.
Upieczony wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę kuchenną. Pozostały ząbek czosnku drobno siekamy i zalewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem.
Chleb smarujemy za pomocą pędzelka czosnkową oliwą z oliwek.