Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niesamowity pyszny chlebek czosnkowy, którego można zjeść zarówno na kolację jak i śniadanie.

Składniki

450 g mąka pszenna pełnoziarnista
25 g świeże drożdże
250 ml ciepła woda
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka sól
6-8 szt. ząbki czosnku
2 łyżka oliwa z oliwek
2 szczypta pieprz

Opis wykonania

Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Zalewamy odrobiną ciepłą wodą. Mieszamy roztwór i odstawiamy na 10 minut. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy roztwór z drożdży oraz sól. Stopniowo dolewając wodę wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Gdy składniki się połączą dodajemy przeciśniętych przez praskę 6-7 ząbków czosnku (wedle uznania,mniej lub więcej). Ciasto zagniatamy jeszcze 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je zagniatamy i formujemy podłużny chleb. Przykrywamy go ściereczką i ponownie stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do 1 godziny. Po tym czasie możemy chleb lekko naciąć. Piec 30 min w 220 stopniach. Upieczony wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę kuchenną. Pozostały ząbek czosnku drobno siekamy i zalewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem. Chleb smarujemy za pomocą pędzelka czosnkową oliwą z oliwek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych