Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Cukinia

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Pochodzi z Meksyku, jednak do Polski przywędrowała z Włoch. W niektórych regionach nazywana jest również kabaczkiem. Delikatna w smaku i lekkostrawna, dzięki czemu może być jednym z pierwszych warzyw wprowadzonych do diety niemowlęcia. Ze względu na niewielką liczbę kalorii (niecałe 17 kcal w 100 gramach) dania cukinii zostaną docenione osoby na diecie. Doskonale smakuje pieczone, grillowana, a także jako dodatek do dań warzywnych i zagęszczacz do potraw – zamiast białej mąki do zupy lub gulaszu.

 

Przepisy z cukinii – sprawdź nasze pomysły na to, jak ją przyrządzić

 

W Akademii Samku mamy wiele pomysłów na to, co zrobić z cukinii. Amatorom dań mięsnych proponujemy urozmaicenie menu o przepis z kuchni francuskiej na ratatouille z kurczakiem i cukinią oraz z ryżem, cukinię faszerowaną mielonym mięsem i tagliatelle z cukinii z mięsem w sosie pomidorowym. A wiesz, co jest najlepsze? Że makaron z cukinii zachwyci także najmłodszych.

 

O dania z cukinii w kuchni bezmięsnej nietrudno, jej delikatny smak doskonale komponuje się z każdym innym warzywem. W Akademii Samku znajdziesz mnóstwo przepisów na warzywne pyszności. Szczególnie polecamy zupę krem z pomidorów i cukinii, sojowe curry z batatami i cukinią oraz tartę z cukinią i papryką.

 

Doskonale smakuje w szaszłykach na grillu lub jako efektowna przekąska z cukinii na imprezę. Gości na proszonym obiedzie zaś zachwycą faszerowane kwiaty cukinii. A na deser… brownie z cukinią – pyszne czekoladowe i wilgotne ciasto to mniej kaloryczna alternatywa dla ukochanych łakoci. Jesteś na diecie? To ciasto dla Ciebie!

 

Przetwory z  cukinii na zimę, czyli samo zdrowie!

 

Cukiniowe przetwory to nie tylko marynowane warzywa w słoikach na zimę – z połączenia pomidorów i cukinii powstanie pyszny domowy keczup – łagodny lub pikantny, w zależności od Twoich upodobań, zdrowy i pełen witamin prosto z ogrodu. Cukinia w zalewie będzie jak znalazł jako dodatek do zimowego obiadu albo baza do zupy krem. Warto jeszcze późnym latem, kiedy jest najlepsza i dojrzała w pełnym słońcu, zamienić ją w pyszne przetwory!