Grzyby
Potrawy z grzybów to nieodzowny element tradycyjnej kuchni polskiej. Wykorzystywane zarówno do przygotowania dań ze świeżymi leśnymi grzybami, jak i suszonymi oraz dostępnymi przez cały rok pieczarkami czy boczniakami. Suszone prawdziwki nadadzą charakteru nudnemu gulaszowi, a zwykłą kapustę zamienią w wigilijne danie. Odmienią znany smak pasztetu, zapiekanki oraz dania z kaszy.
Marynowane grzyby to doskonała przekąska na imprezy. Natomiast w połączeniu z ogórkiem kiszonym i majonezem stanie się pysznym domowym sosem tatarskim do kanapek, burgerów i jajek. W potrawach kuchni fusion obok babcinych przepisów z grzybami leśnymi można delektować się japońskimi grzybami mun czy shitake, w orientalnych smakach lub niekonwencjonalnych połączeniach smakowych, np. spaghetti z grzybami mun. Takich przepisów szukaj w Akademii Smaku.
Grzyby nie tylko na obiad
Rzeczywiście najczęściej grzyby stanowią składnik dań obiadowych, od zupy pieczarkowej, przez mięso z grzybami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, aż po nowoczesne smaki – makaron z sosem kurkowym, tartę z kurkami czy risotto fungi. Jednak z grzybów można zrobić co tylko podpowie wyobraźnia, zwłaszcza z delikatnych w smaku kurek – w Akademii Smaku mamy na nie niezawodne i sprawdzone przepisy. Na śniadanie aromatyczny omlet lub jajecznicę z kurkami, a na kolację lekkie placuszki z cukinii z kurkami. Późne lato i jesień to okres, kiedy te skarby lasu na dobre mogą zagościć na naszych stołach. Sprawdź nasze przepisy i dowiedz się, co jeszcze można zrobić z grzybów.