Kasze
Kasze to rozdrobnione nasiona zbóż, oczyszczone z niejadalnych części ziaren. To także tradycyjny składnik polskiej kuchni. Rodzaje kaszy zależą od rodzaju zboża i sposobu jego przetworzenia. Najpopularniejsze to:
- jęczmienna,
- gryczana,
- jaglana,
- manna,
- kuskus,
- kukurydziana,
- owsiana,
- bulgur.
Zaletą kasz jest różnorodny wachlarz właściwości i smaków, a także to, że można z nich przygotować dania na słodko oraz wytrawne.
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna w zależności od stopnia rozdrobnienia znana jest jako pęczak (całe ziarna) idealny na krupnik lub kaszotto z warzywami czy grzybami leśnymi, kasza jęczmienna łamana (pęczak przecięty na pół) oraz kasza jęczmienna perłowa, która doskonale smakuje jako dodatek do gulaszu i duszonych mięs lub gołąbków.
Kasza gryczana
Kasza gryczana stanowi wyjątek wśród kasz, ponieważ nie jest przetworzonym zbożem – uzyskuje się ja z gryki. W kuchni wykorzystywana jako palona i biała. Pomysły na kaszę gryczaną wykorzystywane są w kuchni bezglutenowej. Kasza ta dobrze smakuje jako nadzienie do pierogów w połączeniu z grzybami czy jako dodatek do sałatek i dań mięsnych.
Kasza jaglana
Popularna jaglanka to także kasza bezglutenowa, pomysły na to co zrobić z kaszy jaglanej są bardzo różnorodne: od słodkiego budyniu i wegańskiego sernika, przez koktajle z jaglanką, aż po warzywne pasty kanapkowe i kotlety.
Pozostałe kasze
Powstająca ze zmielonej pszenicy manna jest najbardziej znana jako kasza na słodko, ale można z niej przygotować także kluseczki do rosołu czy sałatki. Bezglutenowa kasza kukurydziana jest najpopularniejszym składnikiem placków, ciast i chleba dla osób z nietolerancją glutenu.