Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kasze

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kasze to rozdrobnione nasiona zbóż, oczyszczone z niejadalnych części ziaren. To także tradycyjny składnik polskiej kuchni. Rodzaje kaszy zależą od rodzaju zboża i sposobu jego przetworzenia. Najpopularniejsze to:

  • jęczmienna,
  • gryczana,
  • jaglana,
  • manna,
  • kuskus,
  • kukurydziana,
  • owsiana,
  • bulgur.

Zaletą kasz jest różnorodny wachlarz właściwości i smaków, a także to, że można z nich przygotować dania na słodko oraz wytrawne.

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna w zależności od stopnia rozdrobnienia znana jest jako pęczak (całe ziarna) idealny na krupnik lub kaszotto z warzywami czy grzybami leśnymi, kasza jęczmienna łamana (pęczak przecięty na pół) oraz kasza jęczmienna perłowa, która doskonale smakuje jako dodatek do gulaszu i duszonych mięs lub gołąbków.

Kasza gryczana

Kasza gryczana stanowi wyjątek wśród kasz, ponieważ nie jest przetworzonym zbożem – uzyskuje się ja z gryki. W kuchni wykorzystywana jako palona i biała. Pomysły na kaszę gryczaną wykorzystywane są w kuchni bezglutenowej. Kasza ta dobrze smakuje jako nadzienie do pierogów w połączeniu z grzybami czy jako dodatek do sałatek i dań mięsnych.

Kasza jaglana

Popularna jaglanka to także kasza bezglutenowa, pomysły na to co zrobić z kaszy jaglanej są bardzo różnorodne: od słodkiego budyniu i wegańskiego sernika, przez koktajle z jaglanką, aż po warzywne pasty kanapkowe i kotlety.

Pozostałe kasze

Powstająca ze zmielonej pszenicy manna jest najbardziej znana jako kasza na słodko, ale można z niej przygotować także kluseczki do rosołu czy sałatki. Bezglutenowa kasza kukurydziana jest najpopularniejszym składnikiem placków, ciast i chleba dla osób z nietolerancją glutenu.