Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Korzeniowe

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Rozsolnik
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

102 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Sałatka z arbuzem
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Zielone soki
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Nasi goreng
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Knysza
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Caponata
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

55 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Zupa z kalarepy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4

Zielone curry
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Chipsy z batatów
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Pasztet drobiowy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

165 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

 

Marchew, pasternak, pietruszka, seler, buraki, rzepa, cebula, czosnek – warzywa korzeniowe są na stałe obecne w polskiej kuchni, łatwe w przechowaniu, przetrwają całą zimę bez potrzeby mrożenia, a warzywo można wyhodować z pozostałości, np. odciętej naci wstawionej do wody. Są łatwe w hodowli nawet w warunkach domowych – na balkonie albo w doniczce na parapecie.

Warzywa korzeniowe – właściwości

Właściwości warzyw korzeniowych są niedoceniane, a przecież smaczne warzywa korzeniowe są łatwo dostępne cały rok. To źródło witamin i składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. Wspomagają odporność i chronią przed chorobami nowotworowymi. Są również źródłem błonnika.

Warzywa korzeniowe mają wiele zastosowań w kuchni jako dania główne i dodatki. Od popularnej świątecznej sałatki jarzynowej, której stanowią główny składnik, przez zupy: zupę krem z korzenia pietruszki z dodatkiem cydru i sera pleśniowego, francuską zupę cebulową, po pieczone warzywa korzeniowe jako dodatek do dania głównego albo jako przekąska.

Kiszonki z warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe w formie kiszonek stanowią alternatywę dla ogórków czy kapusty kiszonej nie tylko zimą. Domowy zakwas z buraków wzmocni odporność i poprawi funkcjonowanie organizmu. Kiszona rzodkiewka to skarbnica żelaza, cynku, manganu i miedzi. Zawiera także witaminy C, B, K oraz kwas foliowy. Kiszona marchew zawiera niewiele kalorii i wspiera przemianę materii, stanowi doskonałe źródło beta-karotenu, witaminy A, B, C, E oraz K.