Maliny
Te pyszne i aromatyczne owoce są cenione nie tylko przez łasuchów, ale także przez dietetyków i lekarzy. Maliny mają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Owoce malin zawierają przede wszystkim cukry, pektyny, kwasy organiczne oraz składniki mineralne, takie jak potas, żelazo, wapń i magnez.
Co więcej maliny są źródłem witamin C, E oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Dodatkowo liście malin są źródłem garbników i flawonoidów. Wysuszone liście malin są używane do naparów, które działają rozkurczowo i stanowią skuteczne lekarstwo w stanach zapalnych jamy ustnej oraz gardła.
Maliny – przepisy
Wszelkie desery z malinami są na polskich stołach niezwykle popularne. Owoce doskonale komponują się z serkiem mascarpone lub śmietaną. Ciekawym pomysłem jest sorbet malinowy – idealne i proste danie na upalne dni. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich gości, to nietypowym i jednocześnie efektownym rozwiązaniem jest kaczka z malinami. Usmażone mięso z kaczki należy polać sosem malinowym – palce lizać!