Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pietruszka

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Sałatka z surimi
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Zupa z karpia
Ilośc porcji

8

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Pasztet z indyka
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67

Pasta z awokado
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Zupa jarzynowa
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Mule w winie
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Rozsolnik
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

102 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Zielone soki
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Pasztet drobiowy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

165 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Klasyczny hummus
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Zupa z sałaty
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.08

Zupa z ciecierzycy
Ilośc porcji

3

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Korzeń pietruszki – właściwości nie tylko smakowe

Pietruszka to znane w kuchni polskiej warzywo korzeniowe. Bez niej nie byłoby domowego, tradycyjnego rosołu czy kremu z białych warzyw. Jej specyficzny smak sprawia, że nie da się pietruszki zastąpić innym warzywem, nie zmieniając aromatu danej potrawy. Warto też dodać, że korzeń pietruszki i natka pietruszki to składniki bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają błonnik, który wspomaga pracę jelit, są źródłem witaminy C wpływającej na procesy odpornościowe. Niektórzy twierdzą, że pietruszka działa nawet odmładzająco! A zatem do dzieła, warto poznać inspiracje na przepisy z pietruszką!

Co zrobić z pietruszki? Pomysły Akademii Smaku

Wróćmy jeszcze do tematu zup z pietruszką – bo można w nich wykorzystać zarówno korzeń, jak i natkę pietruszki. Do takich należy zupa jarzynowa, krupnik czy nawet zupa rybna z karpia. Pietruszka to warzywo o naprawdę wielu zastosowaniach. Dobrze współgra nawet w połączeniu z owocami – tu z gruszką w przewrotnej z nazwy zupie-krem. Można ją dodawać do pasztetów – na przykład z drobiu. Wiele tradycyjnych dań polskich opiera się na pietruszce i trzeba koniecznie podkreślić tutaj tradycyjną sałatkę jarzynową, w której główne skrzypce gra korzeń pietruszki. Ciekawym połączeniem jest pietruszka, chili i miód – czyli karmelizowany korzeń pietruszki. A jeśli wolimy to warzywo w formie lekkostrawnej i niskokalorycznej przekąski – to koniecznie warto spróbować zielonego koktajlu z dodatkiem natki pietruszki.