Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pomidor

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Zupa harira
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Ketchup domowy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Knysza
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Caponata
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

55 min

Poziom trudności

Łatwe

Tofucznica
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Czerwone pesto
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Szakszuka
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Quesadilla
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Za ojczyznę pomidorów uważa się Amerykę Południową. Tam uprawiane były przez plemiona Indian, zaś do Europy trafiły około 1532 roku. Ze względu na swój specyficzny zapach i czerwone zabarwienie, początkowo uważano je za roślinę trującą. Dziś jednak trudno wyobrazić sobie, że mogłoby zabraknąć ich w naszej kuchni. 

 

Król polskich stołów –​ pomidor! 

 

Właściwości tego warzywa, a właściwie pod względem botanicznym owocu, wskazują na jego działanie przeciwstarzeniowe, antynowotworowe i detoksykacyjne. Szczególne właściwości mają przetwory z pomidorów, ponieważ zawierają związek likopen, który silnie działa przeciw nowotworom. Co ciekawe, im dłużej poddajemy przetwory z pomidorów obróbce termicznej, tym likopenu w nich więcej! Kalorie w pomidorze to kolejna zaleta tego produktu, bo jest ich zaledwie około 30 w jednej sztuce, ważącej około 130 gramów.

 

Dania z pomidorami – co wybrać?

 

Pomidor to produkt bardzo wdzięczny pod względem kulinarnym, ponieważ pasuje do większości innych artykułów: do mięs, ryb, nabiału, jajek, produktów mącznych, a nawet do zup i deserów. Absolutną podstawą dotyczącą tego, co można zrobić z pomidorów, jest zupa pomidorowa. My proponujemy zupę pomidorową z dodatkiem ciecierzycy – a więc wegetariańską. Spośród mięs z pomidorami najlepiej komponuje się kurczak, dlatego wśród naszych propozycji nie mogłoby zabraknąć tradycyjnego, ale lekkiego i nietłustego leczo na bazie pomidorów. Jajka i pomidory to także świetny duet, dlatego warto spróbować coraz popularniejszej szczególnie w knajpach śniadaniowych szakszuki. Jak już wspomnieliśmy, przetwory z pomidorów to jednak to, co z nich najzdrowsze, dlatego w domowej spiżarni nie powinno zabraknąć własnej roboty:

 

  • ketchupu,
  • suszonych pomidorów,
  • sosu pomidorowego.

 

Sos możesz zapasteryzować i mieć pod ręką w razie braku pomysłu na obiad.