Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Suszone daktyle

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Suszone daktyle – właściwości

Suszone daktyle mają wiele cennych właściwości. Stanowią źródło błonnika, który ma niebywałe znaczenie dla zdrowia i funkcjonowania jelit. Ponadto zawierają dużo potasu ważnego dla właściwego działania serca i mięśni. Pierwiastek ten zabiega również uczuciu zmęczenia. Oprócz tego suszone daktyle mają w sobie miedź, która jest znacząca dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.

Pyszne i zdrowe słodycze z suszonych daktyli

Jeśli masz ochotę na słodką przekąskę, ale jednocześnie nie chcesz, aby się to odbiło na Twojej wadze koniecznie musisz zerknąć na nasze fit przepisy z suszonymi daktylami. Te posiekane suszone owoce warto dodać do owsianki lub jaglanki. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do różnego rodzaju ciast i kremów lub samodzielnie robionych batoników. Co więcej z nich oraz szklanki mleka, kilku łyżek kakao i zmielonych orzechów laskowych można stworzyć rozpływający się w ustach krem czekoladowy. Chociaż suszone daktyle są kaloryczne to jedzone z umiarem można z powodzeniem jeść nawet podczas diety odchudzającej!