Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szynka

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Szynka, czyli tylna część półtuszy wieprzowej, to jedna z najpopularniejszych potraw na polskich stołach. Ze względu na technikę przygotowywania doczekała się wielu regionalnych odmian. Sprawdź, jak wybrać dobrą szynkę oraz jakie są jej najpopularniejsze rodzaje.

Rodzaje szynki

Ze względu na proces produkcji można wyróżnić szynki:

  • surowe – długo dojrzewające i krótko dojrzewające

  • parzone (gotowane) – wędzone, prasowane, konserwowe

  • pieczone

Jaka powinna być prawdziwa szynka?

Współcześnie bardzo łatwo o pomyłkę – w mięsie można znaleźć mnóstwo substancji smakowo-zapachowych, którymi producenci oszukują konsumentów. Dobra szynka jest osmalona dymem wędzarniczym, a po jej przekrojeniu powinna posiadać zbite włókna mięśniowe i żyłki tłuszczu. Oprócz tego prawdziwą szynkę rozpoznasz po składzie na etykiecie, a konkretnie po zawartości białka zwierzęcego (musi mieć co najmniej 16 %) oraz mięsa (z 1 kg otrzymuje się ok. 80 dkg szynki). Warto pamiętać, że najmniej kaloryczna jest szynka drobiowa, a najtłustsza szynka wieprzowa.