Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Warzywa

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Krokiety z mięsem
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Kotlet de volaille
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Wegetariańskie sushi
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Puree z marchewki
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Tofucznica
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Czerwone pesto
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Klasyczny hummus
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Chinkali
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.67

Ligawa wołowa
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.56

Zupa z sałaty
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.08

 

Warzywa, dania z warzyw i przetwory warzywne…

…choć niewiele współczesnych roślin uprawnych przypomina swoich prymitywnych przodków, to warzywa są obecne w naszych jadłospisach od setek lat. Jedni je kochają, inni nienawidzą. Kwestia warzyw dzieli społeczeństwo, ale Akademia Smaku jest po to, by łączyć ludzi smakami, potrawami i aromatami. Warto pamiętać, że dania z warzyw naprawdę są smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i nawet jeśli nie przepadamy za warzywami, to wręcz obowiązkiem związanym z troską o samego siebie jest zjedzenie raz na jakiś czas warzyw. Witaminy w nich zawarte robią dla organizmu dużo dobrego, wpływają na każdy narząd i każdy rodzaj tkanek. Dużo z nich ma także działanie antyoksydacyjne i zapobiegające powstawaniu nowotworów. Co dobrego z warzyw proponuje Akademia Smaku?

 

Wegetariańskie przepisy i dania z dodatkiem warzyw

 

Dania mogą być typowo warzywne – oczywiście flagowym warzywnym daniem są sałatki (np. z cykorii), zupy (np. zupa z kalarepy), warzywa można przygotowywać samodzielnie – na przykład konserwować ogórki, można grillować warzywa… Ale możesz potraktować warzywa jako dodatek do potraw i przemycać je tak, by danie bazowało na zupełnie innych niż warzywne produktach. 

Wypróbuj dodatku warzyw do dań jednogarnkowych, rób z nimi meksykańskie burrito, zdrowe burgery drobiowe, twórz z ich dodatkiem sosy do potraw. Ale nie wiesz jeszcze najważniejszego, czego oczywiście dowiesz się dzięki Akademii Smaku – że warzywa mogą być składnikiem deserów! Wypróbuj więc koniecznie ciasto z dodatkiem szpinaku o smakowitej nazwie „leśny mech” czy dyniowe babeczki, które możesz podawać nie tylko na Halloween.