Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Blok czekoladowy to jedno ze słodkich wspomnień dawnych lat. Deser, który wielu z Was pamięta z czasów dzieciństwa. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować ten przysmak.

Składniki

250 g masła
400 g mleka w proszku
4 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
¾ szklanki cukru lub cukru pudru
ok. 400 g herbatników
garść orzechów włoskich

Opis wykonania

Do rondelka wlej wodę i dodaj masło, podgrzej. Kiedy masło się roztopi, dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Dodaj kakao, wymieszaj i odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.

Herbatniki i orzechy włoskie umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki.

Następnie połącz wszystkie składniki – masę kakaową, pokruszone herbatniki i orzechy oraz mleko w proszku.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh

Formę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej masę. Najpierw umieść ¼ masy i dociskaj, a potem dołóż resztę.

Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmij blok czekoladowy z formy i pokrój na kawałki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych