Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Blok czekoladowy to jedno ze słodkich wspomnień dawnych lat. Deser, który wielu z Was pamięta z czasów dzieciństwa. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować ten przysmak.

Składniki

250 g masła
400 g mleka w proszku
4 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
¾ szklanki cukru lub cukru pudru
ok. 400 g herbatników
garść orzechów włoskich

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
815.8 kcal
Tłuszcz
48.4 g
Węglowodany
153.3 g
Błonnik
19 g
Białko
1.5 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

1

Do rondelka wlej wodę i dodaj masło, podgrzej. Kiedy masło się roztopi, dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Dodaj kakao, wymieszaj i odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.

2

Herbatniki i orzechy włoskie umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki.

Następnie połącz wszystkie składniki – masę kakaową, pokruszone herbatniki i orzechy oraz mleko w proszku.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
3

Formę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej masę. Najpierw umieść ¼ masy i dociskaj, a potem dołóż resztę.

Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmij blok czekoladowy z formy i pokrój na kawałki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babeczka
Smak dzieciństwa , dodałam mini pianki ale niepotrzebnie
Radosław
Smak dzieciństwa
Radosław
Polecam polać czekolada z wiórkami kokosowymi
Paulina24
Dobry, taki nie za słodki ;)
Iwona Majewska
Zdjęcie autora przepisu nie zachwyca , zmniejszyłam proporcje mleka w proszku do 200 g oraz mleka do 160 g i przepis wyszedł idealnie smak niesamowity jak dla mnie jak czekolady belgijskiej , kremowy i czekoladowy rozpływający się w ustach blok ani nie jest miękki ani mocno twardy jest idealny , dodatkowo dodałam żurawinę co idealnie balansuje smak słodyczy .Mega Mega dobry zamiennik kupnej czekolady
Maria Izabela
Delikatny blok, wszyscy go uwielbiamy
Testerka84
U nas bez kaka ale też pyszna
Ewusia1222
Naszą tradycją jest robienie jeżyka z bloku :) nadziewamy go migdałami. Pycha