Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Blok czekoladowy

Opis wykonania

Blok czekoladowy to jedno ze słodkich wspomnień dawnych lat. Deser, który wielu z Was pamięta z czasów dzieciństwa. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować ten przysmak.

Blok czekoladowy - krok 1

Do rondelka wlej wodę i dodaj masło, podgrzej. Kiedy masło się roztopi dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Dodaj kakao, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Blok czekoladowy - krok 2

Herbatniki i orzechy włoskie umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki.

Następnie połącz wszystkie składniki - masę kakaową, pokruszone herbatniki i orzechy oraz mleko w proszku.

Blok czekoladowy - krok 3

Formę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej masę. Najpierw umieść ¼ masy i dociskaj, a potem dołóż resztę.

Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmij blok czekoladowy z formy i pokrój na kawałki.