


Blok czekoladowy to jedno ze słodkich wspomnień dawnych lat. Deser, który wielu z Was pamięta z czasów dzieciństwa. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować ten przysmak.
Do rondelka wlej wodę i dodaj masło, podgrzej. Kiedy masło się roztopi, dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Dodaj kakao, wymieszaj i odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
Herbatniki i orzechy włoskie umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki.
Następnie połącz wszystkie składniki – masę kakaową, pokruszone herbatniki i orzechy oraz mleko w proszku.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej masę. Najpierw umieść ¼ masy i dociskaj, a potem dołóż resztę.
Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmij blok czekoladowy z formy i pokrój na kawałki.