


Ciasto drożdżowe z owocami to smak dzieciństwa, kojarzony z wypiekami mamy i babci. Dziś zdradzam swój przepis na mistrzowskie ciasto drożdżowe z rabarbarem. To idealny deser na majowe popołudnie.
Drożdże posypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy mleko i mąkę. Rozczyn wyrabiamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Rabarbar myjemy, obieramy i zasypujemy cukrem.
Składniki do kruszonki łączymy i wyrabiamy jak ciasto kruche.
Żółtka z cukrem ucieramy w robocie kuchennym na puszystą masę. Dodajemy białko, wyrośnięty rozczyn, mleko i mąkę.
Wyrabiamy ciasto przez 15 minut, dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut – aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie pulchne i sprężyste.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Na blachę do pieczenia kładziemy pergamin, a na nim ciasto i pokrojony rabarbar. Kruszonkę ścieramy na tarce i odkładamy do wyrośnięcia na 5 minut. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35–40 minut.