Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Ciasto drożdżowe z owocami to smak dzieciństwa, kojarzony z wypiekami mamy i babci. Dziś zdradzam swój przepis na mistrzowskie ciasto drożdżowe z rabarbarem. To idealny deser na majowe popołudnie.

Składniki

50 g rabarbaru
100 g cukru

Rozczyn:
25 g drożdży
30 g cukru
2 łyżki mąki
100 ml mleka o temp. 40 stopni C

Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 masła

Ciasto:
2 jajka + 2 żółtka
100 g cukru
500 g mąki
150 ml mleka
100 g roztopionego masła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
605.6 kcal
Tłuszcz
20.3 g
Węglowodany
93.1 g
Błonnik
12.7 g
Białko
2.2 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

1

Drożdże posypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy mleko i mąkę. Rozczyn wyrabiamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

2

Rabarbar myjemy, obieramy i zasypujemy cukrem.

Składniki do kruszonki łączymy i wyrabiamy jak ciasto kruche.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Żółtka z cukrem ucieramy w robocie kuchennym na puszystą masę. Dodajemy białko, wyrośnięty rozczyn, mleko i mąkę.

Wyrabiamy ciasto przez 15 minut, dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut – aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie pulchne i sprężyste.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4

Na blachę do pieczenia kładziemy pergamin, a na nim ciasto i pokrojony rabarbar. Kruszonkę ścieramy na tarce i odkładamy do wyrośnięcia na 5 minut. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35–40 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Ciasto idealne na lato, lekkie, z kwaśną nutką rabarbaru.
Sylwucha
Pyszne, słodkie ale nie za słodkie z nutką kwasowości
Radosław
U mnie rabarbar zastąpilem mrożonymi wiśniami. Pychotka
Monka
Fantastyczna propozycja Zaczynamy sezon rabarbarowy 😉
Małgorzata
Tym ciastem rozpoczynam sezon rabarbarowy. Puszyste ciasto, słodka kruszonka i kwaskowaty rabarbar dają wyśmienite połączenie.
MiszelPiszel
W sezonie rabarbarowy obowiązkowa pozycja w menu!
Iza
Słodko-kwaśne rozwiązanie, super opcja na deser :)
Monka
Koleżanka podpowiedziała mi żeby na wierzch skarmelizować jeszcze migdały dla chrupkości Pyszne Polecam skorzystać z przepisu
Aleksandra Pępek
U mnie wersja z truskawkami. Pyszne.